Terschellinger+melkveehouder+wint+Gouden+Grutto
Nieuws
© Lars Soerink

Terschellinger melkveehouder wint Gouden Grutto

Biologisch melkveehouder Egbert Zorgdrager uit Formerum op Terschelling heeft de Gouden Grutto van de Vogelbescherming gewonnen. Het is de natuurprijs voor boeren die zich inzetten voor het beschermen en behouden van weidevogels.

De weidevogelboer boert in de Terschellinger Polder. Bijna de helft van zijn land wordt later in het seizoen gemaaid, waardoor de vogels de gelegenheid krijgen om hun broedcyclus te voltooien.

De bedrijfsvoering is aangepast op het principe 'eerst de vogels, dan de koeien'. De mix van Holstein, Fleckvieh, Noors Roodbont en Brown Swiss zorgt ervoor dat ze het structuurrijke, minder intensief-eiwitrijke gras goed kunnen verteren. In combinatie met de inkomsten voor het weidevogelbeheer levert dat toch een belegde boterham op.


Kaasfabriek

Lange tijd was Zorgdrager de enige die zijn melk leverde aan de kaasfabriek op het eiland. Inmiddels leveren alle melkveehouders een deel van hun melk aan deze fabriek. Lokaal voedsel produceren en consumeren, korte ketens en niet afhankelijk zijn van de wereldmarkt. Dat is de meerwaarde die de boeren op het eiland met elkaar willen bereiken.

Daarnaast is Zorgdrager ook medeoprichter van het Netwerk Boerenlandvogelboeren van Vogelbescherming Nederland. Dit netwerk bestaat uit ruim zeventig boerenbedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer