Eerste+beregeningsverboden+van+2020+afgekondigd
Nieuws
© Johan Wissink

Eerste beregeningsverboden van 2020 afgekondigd

Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en in delen van Noord-Brabant mogen landbouwers vanaf maandag niet meer sproeien met oppervlaktewater.

Waterschap Vallei en Veluwe heeft vrijdag een beregeningsverbod afgekondigd, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is. Ook in het Brabantse gebied rond Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert geldt een sproeiverbod. De schappen gaan daarop handhaven.

Het voorjaar verloopt zeer droog, aldus de waterschappen en het KNMI. Het tekort aan regen is veel hoger dan gemiddeld en komt al ruim boven dat van het recordjaar 1976. Extra zorgelijk is dat het nu voor het derde jaar achter elkaar veel te droog lijkt te worden, waardoor de grondwaterstand snel zakt.
Natuurschade en waterkwaliteit

Als beken en sloten droogvallen en het grondwaterpeil zakt, ontstaat schade aan de natuur. Dieren en planten gaan dood. Ook de waterkwaliteit verslechtert snel, terwijl door een te lage grondwaterstand ook gebouwen en wegen schade oplopen.

Waterschap De Dommel in Noord-Brabant heeft vrijdag besloten dat er vanaf maandag een vaarverbod geldt op de rivier de Dommel vanaf de Belgische grens tot aan Valkenswaard. Door de droogte is zowel het waterpeil als het zuurstofgehalte in de rivier te laag. Volgens het waterschap moet alles worden gedaan om het leven in de rivier te beschermen. Kano's, kajaks en roeiboten kunnen bovendien vastlopen in de modder.


Peil IJsselmeer

Ook op veel andere plaatsen in het land nemen waterschappen maatregelen om de droogte te bestrijden. Waterschap Vechtstromen laat meer dan 100 miljoen liter water per dag in vanuit het IJsselmeer om de waterstand in Drenthe op peil te houden. In het riviertje De Geer bij Wilnis is een dam geplaatst om te voorkomen dat brak water naar de Vinkeveense Plassen stroomt. In het hele land is de brandweer extra alert op natuurbranden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer