POV maakt zich grote zorgen over situatie bij Vion

Wat er is gebeurd bij de slachterij van Vion in Groenlo, moet niet bij andere slachthuizen gebeuren. Dan ontstaan er grote problemen, verwacht Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

'Dat zou overvolle stallen betekenen. We kunnen dan nergens met de varkens naartoe. Er zullen dierenwelzijnsproblemen ontstaan en lege schappen in de winkel', stelt Janssen.

De slachterij in Groenlo zit dicht, omdat een deel van het personeel besmet is met corona. De sluiting vindt Janssen een bijzondere maatregel. 'Ik vind het bizar dat je een bedrijf maar zo lam kan leggen. Ik snap dat de veiligheidsregio dit mag doen, maar ik betwijfel of ze weten wat de impact is. Ze hadden ook de keuze kunnen maken om positief geteste mensen naar huis te sturen en gezonde mensen daarvoor in de plaats te zetten.'


Aanval op de vleesindustrie

Ga op elk willekeurig bedrijf in Nederland mensen testen en je ziet hetzelfde beeld, stelt Janssen. 'Ik vind deze maatregel desastreus.' De POV-voorzitter kan de maatregel bijna niet anders zien dan als een aanval op de vleessector. 'Onze tegenpartijen wisten eerder dat Groenlo gesloten was dan ik. Je merkt gewoon dat de vleesindustrie nu enorm door het slijk wordt gehaald. Ik vind dit gewoon echt niet eerlijk.'

Vanavond moeten de slachthuizen van landbouwminister Carola Schouten met een plan komen. 'Ik dacht meteen: zo, ze doet nogal een uitspraak. En tegelijkertijd weet ik dat de slachthuizen hun maatregelen op orde hebben', aldus Janssen. In het plan staat onder meer dat Vion alle medewerkers meermaals preventief wil laten testen op corona.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer