Eerste kwartaal meer uitbraken Afrikaanse varkenspest EU

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in de Europese Unie (EU) 4.476 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen gemeld. Dat blijkt uit de statistieken van het EU-meldingssysteem voor dierziekten ADNS. Dat is 70 procent van de 6.407 gevallen die werden gemeld in 2019.

Eerste+kwartaal+meer+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+EU
© De Faunabescherming

De groei in het aantal uitbraken wordt het duidelijkst zichtbaar in Polen. Van begin januari tot eind maart 2020 werden 1.976 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen bevestigd. In heel 2019 waren er slechts 2.468 gevallen.

Bovendien maakte de ziekte eind 2019 een grote sprong naar het westen en verspreidde zich vervolgens met veel uitbraken onder wilde zwijnen tot een paar kilometer van de grens met Duitsland.


Ook Roemenië en Hongarije getroffen

Ook de ontwikkelingen in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije zijn zorgwekkend. In het eerste kwartaal van dit jaar ligt het aantal uitbraken in sommige gevallen al hoger dan het totaal in 2019. Daarnaast noemt ADNS Servië. Tot dusver waren daar geen gevallen van Afrikaanse varkenspest, maar in het eerste kwartaal zijn veertig uitbraken gemeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer