PlanetProof kost telers veel extra tijd en geld

De jaarkosten voor 'On the way to PlanetProof' kunnen voor bedrijven afhankelijk van areaal en geteelde gewassen oplopen tot meer dan 10.000 euro. Naast de meerkosten geven telers aan dat de certificering vooral veel extra tijd kost aan administratie. Een compensatie voor de inspanningen in de afzetketen is er niet of blijft beperkt tot een incidentele toeslag.

PlanetProof+kost+telers+veel+extra+tijd+en+geld
© Tony Tati

Van de telers met PlanetProof stelt bijna 90 procent dat om te voldoen aan het keurmerk investeringen zijn gedaan of nog op de planning staan. De jaarlijkse extra kosten lopen op tot minimaal 5.000 euro per bedrijf schat 46 procent van de gecertificeerde telers. Ongeveer 15 procent gaat zelfs uit van jaarkosten van 10.000 euro of meer.

Dit blijkt uit het lezersonderzoek dat Nieuwe Oogst onlangs uitvoerde onder ruim vierhonderd telers van vooral vollegrondsgroenten, fruit en aardappelen. Om de kosten voor PlanetProof te compenseren, stelt meer dan driekwart van de ondervraagde telers dat een meerprijs nodig is van 10 procent.Certificeringskosten

De extra kosten betreffen certificeringskosten en aanvullende productiekosten vanwege de bovenwettelijke teelteisen. Voor de certificering rekent SMK, de organisatie die het keurmerk ontwikkelt en beheert, vaste tarieven afhankelijk van het gewas en het geteelde areaal. SMK gebruikt de inkomsten om audits en bijvoorbeeld residuonderzoeken te laten uitvoeren.

Zonder meerprijs weiger ik PlanetProof af te leveren

Willem Tijsseling, akkerbouwer in Biddinghuizen

Akkerbouwer Willem Tijsseling uit Biddinghuizen heeft voor zijn 19 hectare aardappelen twee jaar ervaring met PlanetProof. De aardappelen zijn voor de verse consumptie. Omdat de afzet vooral via de retail verloopt, is certificering min of meer een verplichting.


Vergoeding

Voor het certificeren van zijn aardappelen ontvangt Tijsseling van zijn vaste afnemers een vergoeding in de vorm van een plus op de kiloprijs of een hectaretoeslag. 'Bedrijfsbreed zou ik ook kunnen voldoen aan PlanetProof voor mijn uien en witlofpennen. Maar zolang mijn afnemers voor deze gewassen niet extra willen betalen, weiger ik PlanetProof af te leveren.'

De akkerbouwer schat zijn extra jaarkosten vanwege de eisen aan het keurmerk op meer dan 5.000 euro voor zijn bedrijf. Naast de certificering en extra teeltkosten vindt hij vooral dat de administratie voor PlanetProof relatief veel tijd kost.


In de gaten houden

'Ik moet steeds goed in de gaten houden wat wel mag en wat niet. Als ik iets fout doe, dan kan ik mijn aardappelen niet als PlanetProof afzetten en krijg ik geen toeslag. Maar de kosten zijn dan al wel gemaakt. De plus op de prijs is dus ook een vergoeding voor het risico dat ik neem', zegt Tijsseling.

'Verder moet ik voor de ziektebestrijding rekening houden met de hoeveelheid actieve stof die ik mag gebruiken. Zeker bij een hoge druk van phytophthora is dat een behoorlijke uitdaging.'


2,5 tot 3 cent per kilo

'PlanetProof kost ons 2,5 tot 3 cent per kilo witlof, die wij afzetten en dat wordt alleen maar meer als de eisen verder worden aangescherpt', zegt Koos Groot van Horti Hydro Cultures in Venhuizen.
De meerkosten betreffen volgens Groot naast de certificeringskosten vooral de hogere administratielasten, de strengere normen voor gewasbeschermingsmiddelen, de inkoop van duurzame energie en de duurdere grondstoffen.

De teler is twee jaar gecertificeerd voor PlanetProof en sinds vorig jaar gelden ook voor de gebruikte witlofpennen aanvullende teelteisen. In de handelsketen is er nergens een toeslag voor PlanetProof-witlof, verklaart de teler.

'Het is voor de lange termijn niet houdbaar dat supermarkten en een organisatie als Greenpeace zich niet sterk maken voor een betere telersprijs voor duurzaam geteelde producten. Ik ben begaan met de natuur en bereid om voor de verduurzaming een deel van mijn productie in te leveren, maar daar moet wel een compensatie tegenover staan.'


Kritisch op The Greenery

Groot is ook kritisch op zijn afzetorganisatie The Greenery. Hij vindt dat te snel is gekozen voor de eis dat alle aangevoerde witlof PlanetProof-gecertificeerd moet zijn.

'The Greenery had duidelijk moeten communiceren naar de supermarkten dat er in de teelt extra kosten moeten worden gemaakt voor dit keurmerk en dat niet alleen telers daarvoor kunnen opdraaien. Commercieel is daar te weinig mee gedaan en dat kun je een organisatie als The Greenery aanrekenen.'


FrieslandCampina

De teler vindt dat FrieslandCampina het beter heeft aangepakt en zich vanaf het begin sterk heeft gemaakt voor een meerprijs voor zuivelproducten. 'De consument betaalt niet alleen meer voor melk die valt onder het keurmerk, ook stimuleert de PlanetProof-sticker in het winkelschap de omzet van de betreffende producten. Daar moeten wij het ook van hebben.'


Leden verwachten kritische houding van LTO

In het lezersonderzoek van Nieuwe Oogst over het nut en de noodzaak van 'On the way to PlanetProof' werd ook een vraag gesteld over de rol van LTO in de discussie over het keurmerk. Van de ondervraagde telers van groenten, fruit en aardappelen vindt bijna 47 procent dat de belangenorganisatie PlanetProof als methode voor verduurzaming moet afwijzen. Verder verwacht 28 procent vooral een kritische rol van LTO. Ongeveer 10 procent is van mening dat LTO moet meedenken over de aanvullende teelteisen die worden gesteld voor de certificering. Slechts 5,5 procent stelt dat LTO zich niet hoeft te bemoeien met PlanetProof. In de aanvullende opmerkingen stellen de ondervraagde telers dat zij verwachten dat LTO waar mogelijk het ontbreken van een meerprijs voor PlanetProof-producten onder de aandacht brengt. En ook dat de organisatie zich inzet voor de haalbaarheid van de eisen voor certificering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer