CDA stelt Kamervragen over PlanetProof

Na het artikel vorige week in Nieuwe Oogst over het afbrokkelende draagvlak voor duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof', hebben CDA-Kamerleden Maurits von Martels en Jaco Geurts schriftelijke vragen gesteld aan minister Carola Schouten van LNV.

CDA+stelt+Kamervragen+over+PlanetProof
© Dirk Hol

De CDA'ers willen van de bewindsvrouw weten of zij het ook zorgelijk vindt dat driekwart van de telers geen meerwaarde ziet in PlanetProof. Verder vragen zij zich af of het klopt dat telers jaarlijks tot wel 10.000 euro extra kwijt zijn om aan de certificeringseisen te voldoen, zonder dat er een meerprijs wordt uitbetaald.

Von Martels en Geurts vinden dat het niet zo mag zijn dat de extra inspanningen om te voldoen aan de eisen van PlanetProof niet resulteren in een meerprijs. Verder zijn ze benieuwd wat minister Schouten vindt van de meerwaarde van de certificering, als telers beweren het keurmerk niet nodig te hebben als stimulans om te verduurzamen.

Eerlijke verdeling

Van de landbouwminister vragen ze verder welke meerprijs reëel is om de extra kosten voor de certificering te compenseren en wie voor deze meerkosten zou moeten opdraaien. Ze wijzen daarbij op een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten van de verduurzaming in de voedingsketen.

Tot slot herinneren de Kamerleden de minister aan de rol van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zoals afgesproken in het regeerakkoord. Het gaat dan over het erop toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen ten aanzien van onder meer duurzaamheid. Von Martels en Geurts willen een toelichting op de invulling van deze rol door ACM.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer