Elektrische Elatec online kopen

Het Zuid-Franse Elatec bouwt vooral lichte en kleine machines voor de tuinbouw en vollegrondsgroenteteelt. Bijzonder aan het merk dat al negen jaar bestaat, is de online distributiewijze en geheel elektrische aandrijving.

Elektrische+Elatec+online+kopen
© Frits Huiden

Traditioneel worden machines verkocht via dealers en importeurs. Iedereen in de keten heeft een stuk marge nodig voor zijn verdiensten. Transport, service, opslag, verkoop en marketing kosten immers veel geld. Elatec zet in op rechtstreekse internetverkoop aan de eindgebruiker. In veel sectoren is dit al gebruikelijk, maar in de landbouw niet.

Op de website kun je een machine aanklikken en opties toevoegen. Technische details en alle prijzen zijn vermeld. Er is ook veel maatwerk mogelijk voor specifieke wensen. Op voorraad bouwen is er niet bij. De productie start pas na de vraag.


Nederlands aanspreekpunt

Er is één Nederlands aanspreekpunt: Corné Rispens. Deze voormalig technologieconsultant met akkerbouwroots in de Flevopolder, is ook de eigenaar van website Ducksize.com waar aandacht is voor veldrobots.

Ik geloof echt in deze wijze van verkoop en service

Corné Rispens, Nederlands aanspreekpunt Elatec

'Ik geloof echt in deze wijze van verkoop en service. Een heel distributienetwerk van dealers en monteurs met volgepakte bussen is duur en maakt machines onnodig prijzig voor de eindgebruiker. Digitaal is veel te regelen. Ook is bij Elatec veel maatwerk mogelijk', zegt Rispens.


Niet ingewikkeld

'Bovendien zitten de machines niet ingewikkeld in elkaar. Ze vragen weinig onderhoud en onderdelen zijn snel te bestellen in Frankrijk of ergens anders wel te krijgen.'


De wielbasis is met 90 centimeter relatief klein voor de nodige wendbaarheid.
De wielbasis is met 90 centimeter relatief klein voor de nodige wendbaarheid. © Frits Huiden

De machines worden in een pakketje geleverd en zijn door de gebruiker snel in elkaar te zetten. 'Het is net Ikea', lacht Rispens. 'Maar dit is denk ik wel hoe het in de toekomst veel vaker zal gaan. Ook een dure Tesla haal je zelf op in de haven. Je krijgt zonder uitleg de sleutels in je hand gedrukt en mag hem zelf gaan zoeken op een groot parkeerterrein.'


Kosten besparen

Een dergelijke korte supplychain scheelt behoorlijk in de kosten en capaciteit, weet Rispens.

Het huidige gamma van Elatec bestaat uit een zelfrijdende oogststoel, een transportwagen, een zelfrijdende palletkar, een tweewielige tuintrekker en een wiedbed. Allemaal zijn ze elektrisch aangedreven.


Proef in Biddinghuizen

Het 8.600 euro kostende wiedbed is de eerste Elatec die in Nederland is. Een klein tweepersoons model van 170 kilo met zonnekap en coronascherm. Het model draait proef bij biologisch-dynamisch akkerbouw- en schapenbedrijf Flevolamb van maatschap Van Nieuwenhuyzen in Biddinghuizen.

Op 7 hectare vroege wortelen van het ras Nerac moet per seizoen drie tot vier keer worden gewied. In biologische teelten is het wieden in de plantrij handwerk. Voor enig comfort zijn er daarom vele soorten wiedbedden op de markt.


Elf mensen

Flevolamb werkt onder andere met een achtpersoons Andela-wiedbed waar nog eens drie mensen omheen lopen ter begeleiding en controle.

'Mocht er in één rij langs de perceelsrand of het kavelpad meer onkruid staan dan in de middenrijen, dan zouden de anderen worden opgehouden. Met zo'n tweepersoons model erbij kun je de capaciteit van het grote wiedbed volledig benutten', verwacht Leen van Nieuwenhuyzen.


Wachten

'Keren op de kopakker is zo gebeurd. Ons grote wiedbed keert in vijf minuten waardoor elf man samen 55 minuten staan te wachten.'


Op de kopakker is de Elatec met een afstandsbediening snel te keren.
Op de kopakker is de Elatec met een afstandsbediening snel te keren. © Frits Huiden

Wegens het bezit van nog een getrokken acht- en twaalfpersoons wiedbed en daarmee voldoende wiedbedcapaciteit achten de ondernemers de kans klein dat ze de Elatec aan zullen schaffen. Maar ze zien wel voldoende kansen voor de Elatec in kassen en hoogwaardige gewassen.


Dikke verstelbare kussens

Van Nieuwenhuyzen kon vooral het comfort van de Elatec waarderen met zijn dikke in hoogte verstelbare ligkussens en prima bediening. De linker persoon beschikt over een draaiknop voor de snelheid - 0 tot 2 kilometer per uur - en een joystick om te sturen. Sturen gaat door het ene wiel sneller te laten lopen dan het andere.


Een persoon kan de snelheid en rijrichting regelen. Met een joystickje is te sturen.
Een persoon kan de snelheid en rijrichting regelen. Met een joystickje is te sturen. © Frits Huiden

Dat is soms nodig, zodat de relatief kleine wielen van 40 tot 50 centimeter hoog niet in de wortelruggen rijden.


Zonnepaneel

Net als enkele andere merken is ook de Elatec te voorzien van een zonnepaneel. Op de twee lithium-ion-accu's kan het wiedbed prima een volle dag rijden. In de pijplijn zit ook een elektrische trekker. De werktuigdrager zal een vermogen hebben van zo'n 25 pk en is vooral geschikt voor lichte werkzaamheden als schoffelen en wieden op een breedte van 1,5 meter. In het najaar komt deze naar Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer