Inspectie+SZW%3A+groenteteler+houdt+zich+niet+aan+coronaregels
Nieuws
© Twan Wiermans

Inspectie SZW: groenteteler houdt zich niet aan coronaregels

Inspectie SZW heeft een groenteteler in gemeente Waadhoeke gewaarschuwd, omdat het bedrijf zich niet goed hield aan de RIVM-maatregelen als het gaat om het coronavirus. Het bedrijf kreeg van de inspectie een eis tot naleving vanuit de arbowetgeving opgelegd.

Het is de eerste keer dat de inspectie een agrarisch bedrijf deze eis om coronabesmetting te voorkomen oplegt, stelt een woordvoerder. Bij het bedrijf werken ongeveer honderd mensen. Na diverse meldingen, waaronder van de gemeente, bij Inspectie SZW en telefonisch onderzoek besloot de dienst vorige week een fysieke inspectie uit te voeren bij de kweker. Duidelijk bleek dat op een aantal terreinen de RIVM-richtlijnen niet correct werden nageleefd.

Er is volgens de inspectie geen sprake van toezicht op het gefaseerd binnenkomen en weer verlaten van het pand door de werknemers. Ook is er geen toezicht op het aantal werknemers dat tegelijk aanwezig is in de kleedkamer en de aan de gang gelegen wasruimte, geeft Inspectie SZW aan.


Nauwelijks toezicht gehouden

Ook op diverse werkplekken wordt de 1,5 meterafstand niet gerespecteerd. Volgens de inspectie is het in veel gevallen wel mogelijk om die afstand te houden, maar doen werknemers het niet. Hierop wordt door de werkgever ook nauwelijks of geen toezicht gehouden.

Tijdens de pauzes, die weliswaar afzonderlijk worden gehouden voor de werknemers in de productiehal en de werknemers in de verpakkingshal, nemen de werknemers vaak ook niet de 1,5 metermaatregel in acht. Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden, laat de inspectie weten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer