Nieuw steunpakket overheid compenseert omzetverlies

Het kabinet kondigt woensdag 20 mei een nieuw steunpakket met financiële maatregelen aan om de negatieve gevolgen van het coronavirus verder te beperken. Getroffen bedrijven krijgen een ruimere compensatie voor hun vaste lasten. Die kan naar verluidt oplopen tot 20.000 euro.

Nieuw+steunpakket+overheid+compenseert+omzetverlies
© Dirk Hol

Het eerder aan bedrijven verstrekte eenmalige bedrag van 4.000 euro krijgt hiermee een substantieel vervolg. De nieuwe, ruimere tegemoetkoming voor vaste lasten kan oplopen tot maximaal 20.000 euro, bevestigen Haagse bronnen rondom het kabinet. Afhankelijk van het omzetverlies per individueel bedrijf.

De ministerraad legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe steunpakket. De details hiervan worden woensdag bekendgemaakt. Met de ruimere compensatie wil het kabinet bedrijven tegemoetkomen waar de omzet door corona deels of zelfs helemaal is weggeslagen, en waar geen zicht is op spoedig herstel.


Overbrugging lente en zomer

Om voor de nieuwe regeling in aanmerking te komen, moet de laatste drie maanden minstens 30 procent van de omzet verloren zijn. Het nieuwe steunpakket dient ter overbrugging van de rest van het voorjaar en een deel van de zomer, te weten de maanden juni, juli en augustus.


Veel ondernemers maken al gebruik van de tijdelijke subsidie voor de loonkosten (NOW) die het kabinet eerder lanceerde. Maar dat blijkt vaak niet genoeg om financieel te kunnen overleven. Met name de doorlopende vaste lasten zitten veel ondernemers in de weg. Het kabinet hoopt hiervoor uitkomst te bieden middels de nieuwe regeling.


Afschalen personeel mag

Ook zal de eerder genoemde NOW-regeling voor loonsteun langer in de lucht worden gehouden, zodat werknemers en bedrijven hier enige vastigheid aan kunnen ontlenen. Recent ontstond ophef omdat een aanzienlijk deel van de bedrijven aankondigde deze maand ook geen vakantiegeld over te zullen maken naar hun personeel.

Met de nieuwe steun zullen meer werknemers hun loon, plus het reguliere vakantiegeld, zoals gepland kunnen ontvangen. Daar staat tegenover dat de eerder op te leggen boete bij het ontslaan van personeel in coronatijd verdwijnt. Het kabinet geeft bedrijven hiermee meer vrijheid om hun personeelsbestand af te kunnen schalen.

De vakbonden hebben al aangekondigd kritisch mee te kijken als bedrijven overgaan tot ontslagprocedures. Het kabinet maakt in het nieuwe steunpakket alvast extra geld vrij voor het omscholen van werknemers die hun baan gedwongen zien verdwijnen door de coronacrisis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer