Varkenspestzone in België verkleind

De zone in de Belgische provincie Luxemburg die is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP), wordt verkleind. De Europese Commissie heeft het Belgische voorstel hiervoor goedgekeurd.

Varkenspestzone+in+Belgi%C3%AB+verkleind
© Twan Wiermans

Het gaat om een bijkomende stap voor België richting het terugkrijgen van de vrije status, zo schrijft Vilt.be. De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme maakte het dit weekend bekend. Hij is tevreden. Het is volgens hem een positief signaal naar de landen die de import van Belgische varkens hebben opgeschort.

'De soms moeilijke maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus in te dammen, werpen hun vruchten af', aldus Ducarme. 'De everzwijnenpopulatie is fors teruggedrongen in het zuiden van de provincie Luxemburg en het virus is er niet meer gedetecteerd, behalve op botten. En daar is het ouder dan drie maanden.'

Deze Europese beslissing is volgens de Belgische landbouwminister een eerste stap naar het hervatten van de activiteiten in een regio die zwaar geleden heeft onder deze epidemie.

'Waakzaam blijven'

Het is volgens Ducarme wel belangrijk om waakzaam te blijven, zodat België snel de AVP-vrije status kan terugkrijgen. Het zou zorgen voor een opheffing van de laatste embargo's die nog van kracht zijn op de export.

Een uitbraak van AVP werd in september 2018 vastgesteld bij everzwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Er werd vervolgens een zone afgebakend waarbinnen strikte regels van toepassing waren. Door de verspreiding van de ziekte was tot vijf keer toe een uitbreiding nodig van dat gebied. De zone beslaat nu 110.600 hectare, waarvan 57.000 hectare bos. De laatste keer dat een dier er positief testte, dateert van eind oktober 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer