GD adviseert inventarisatie knelpunten varkenspest

In Polen is het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) verder opschoven naar de Duitse grens. Dit betekent niet direct een groter risico dat AVP in Nederland opduikt, zegt Manon Houben, sectormanager varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Ze adviseert een calamiteitenanalyse.

GD+adviseert+inventarisatie+knelpunten+varkenspest
© Twan Wiermans

Welke conclusie trekt u uit de situatie in Polen?

'Dat AVP daar nog niet onder controle is. België zag kans AVP in te dammen. In Tsjechië is dat ook gelukt, maar dat zien we in Polen nog niet. Het aantal besmettingen bij wilde zwijnen moet afnemen. Zolang dat niet het geval is, kan het virus opschuiven naar Duitsland.

Breng in kaart waar de knelpunten zitten mocht het bedrijf vier weken op slot komen door AVP

Manon Houben, sectormanager varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)

'Dat is dus ook wat er gebeurt tot nu zelfs tien kilometer van de grens. AVP onder wilde zwijnen is een tikkende tijdbom voor varkensbedrijven in een dergelijk gebied. Het is niet verwonderlijk dat uiteindelijk ook gehouden varkens besmet raken, zoals 14 dagen geleden.

'Voor de monitoring verzamelt GD elk kwartaal per land het aantal besmettingen bij wilde en gehouden varkens. Dat zijn er heel veel, met name in Roemenië en Polen.

Wat betekent dat voor Nederland?

'De uitbraak twee jaar geleden in België was een wake-upcall. Dat zette iedereen in september 2017 weer even op scherp.

'Er wordt nu meer en beter gecommuniceerd tussen alle partijen uit de varkensketen. Met elkaar vormen zij onder leiding van het ministerie een preventieteam. Daarnaast werkt iedereen in de varkenshouderij keihard aan biosecurity.'

Wat ziet u als grootste risico?

'Mijn grootste zorg is de mens. Komt er AVP naar Nederland dan is het door bijvoorbeeld resten van eten. En dat risico is er al heel lang.'

Wat adviseert u varkenshouders?

'Door onze ervaring met de PED in Nederland hebben we gezien dat de biosecurity toch nog niet op alle bedrijven 100 procent onder controle is. De introductie van AVP op een bedrijf is lastiger dan die van PED, maar ik zou graag zien dat elke ondernemer voor het eigen bedrijf eens een calamiteitenanalyse uitvoert en daarbij ook aandacht besteedt aan de biosecurity.

'Breng in kaart waar de knelpunten zitten, mocht het bedrijf onverhoeds vier weken op slot komen. Denk na over hoe je dat dan kunt oplossen en welke consequenties je oplossingen hebben voor de biosecurity. Buiten varkens opvangen is bijvoorbeeld geen optie.'

Waarom juist zo'n analyse?

'Elk bedrijf is anders en heeft een eigen structuur. Vier weken overbruggen op je bedrijf vraagt maatwerk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer