SPNA%3A+%27Biologisch+telen+zonder+dierlijke+mest+kan+goed%27
Nieuws
© Han Reindsen

SPNA: 'Biologisch telen zonder dierlijke mest kan goed'

Een biologisch akkerbouwsysteem zonder dierlijke mest, gebaseerd op volledig eigen stikstofwinning en met inzet van bedrijfseigen maaimeststof, is goed uitvoerbaar en levert voldoende opbrengsten.

Die conclusie trekt Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) op basis van onderzoek op het proefveld 'Planty Organic' van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Uit het onderzoek blijkt dat de milieubelasting minimaal is, het energieverbruik laag is en de biodiversiteit hoog is.

Eind 2020 loopt het project 'Stikstof Telen' af. Binnen dit project heeft SPNA op het proefveld 'Planty Organic' sinds 2012 een experimentele akkerbouwvruchtwisseling uitgevoerd op basis van volledig eigen stikstofwinning.

Om een gesprek over enige vorm van voortzetting en nieuwe onderzoeksvragen te ondersteunen, geeft SPNA al een beknopte evaluatie van de resultaten tot eind 2019. De onderzoekers verwachten dat de metingen van 2020 de resultaten nog steviger zullen maken.


Hoge stikstofbenutting

Uit de resultaten tot nu toe blijkt dat de opbrengsten in het onderzochte akkerbouwsysteem in dezelfde orde van grootte liggen als een biologisch akkerbouwsysteem op basis van dierlijke mest. Er is sprake van een extreem hoge mate van stikstofbenutting waarbij de stikstof ook nog eens uitsluitend via een natuurlijk proces wordt ingewonnen.

De stikstofverliezen door vervluchtiging, denitrificatie en uitspoeling liggen zeer laag. Dat resulteert in een berekende belasting van het grondwater van 3 milligram nitraat per liter waar de maximale norm 11 milligram per liter bedraagt. De bodemkwaliteit blijft stabiel en er zijn geen noemenswaardige problemen met ziektes en plagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer