Groningen+trekt+beurs+voor+proeven+SPNA
Nieuws
© Koos van der Spek

Groningen trekt beurs voor proeven SPNA

Provincie Groningen ondersteunt demonstraties van mechanische onkruidbestrijding, het gebruik van robotica in de landbouw, demonstraties van tien verschillende biologische gewassen en de aanleg van een proefperceel met strokenteelt. Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) krijgt hiervoor 43.000 euro.

De SPNA houdt dit voorjaar op de proefboerderijen in Munnekezijl en Ebelsheerd en op een akkerbouwbedrijf in Zuidbroek demonstraties voor akkerbouwers uit de omgeving. Het gaat om systemen voor onder meer schoffelen en het aanleggen van zaaibedden.

In de landbouw wordt steeds meer met robots gewerkt. Ze kunnen heel precies werken en bovendien zijn ze licht van gewicht, waardoor ze niet zo snel voor bodemverdichting zorgen. Ontwikkelingen in de robotica bieden ook mogelijkheden in bijvoorbeeld strokenteelt, waarbij op een perceel stroken met verschillende soorten gewassen worden afgewisseld, soms ook met bloemen en grassen.

Verder zijn er op Ebelsheerd demonstraties met biologische gewassen, waarbij er bijvoorbeeld aandacht is voor onkruidbestrijding, bemesten en de afzetmogelijkheden.

Voordelen en uitdagingen strokenteelt

Op Ebelsheerd in Nieuw-Beerta wordt onderzocht wat de voordelen en uitdagingen zijn van strokenteelt. Een perceel met één soort gewas wordt straks ingericht met verschillende soorten gewassen: sperzieboon, pompoen, zomertarwe, wintertarwe, grasklaver, haver en erwt.

De verwachting is dat een variatie van gewassen beter is voor de bodem, er minder snel ziekten ontstaan en het beter is voor de biodiversiteit. De nieuw opgedane kennis wordt gedeeld met ondernemers uit de omgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer