Nieuwe+pootmachine+op+proefboerderij+Kollumerwaard
Nieuws
© Koos van der Spek

Nieuwe pootmachine op proefboerderij Kollumerwaard

In de eerste week van mei is op SPNA-proefboerderij de Kollumerwaard in Munnekezijl een nieuwe proefveldpootmachine in het werk gesteld. Een volledig gepersonaliseerde pootmachine.

De machine is gebouwd door mechanisatiebedrijf Pommeq uit Munnekezijl, op basis van de wensen en benodigdheden van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). Het geheel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen en een subsidie vanuit provincie Groningen.

Het hebben van deze nieuwe proefveldpootmachine stelt SPNA in staat een flinke stap voorwaarts te zetten bij praktijkgericht onderzoek in de (poot-)aardappelteelt. De toenemende vraag van met name groene toepassingen in deze teelt zorgt voor een nauwkeurige manier van toepassen van verschillende middelen bij het poten.


Werkingsspectrum middelen

Met deze nieuwe machine kan de tijd tussen het open leggen van de rug, het plaatsen van de knol en het aanbrengen van de toepassingen (zowel vast als vloeibaar) tot het minimum beperkt blijven. Daarmee kan het werkingsspectrum van de toegepaste middelen optimaal worden beproefd op de verschillende proefvelden.

Het poten van kleinere oppervlaktes, met het hierbij kunnen aanbrengen van verschillende middelen op ieder afzonderlijk proefveldje, is met een dergelijke machine efficiënt en bovenal op een kwalitatief goede manier te realiseren. Met deze machine sluit het aanbrengen van de vele te onderzoeken (groene) middelen, op het moment van poten, nog beter aan bij de reguliere praktijkmanier van toepassen.


Technische mogelijkheden en praktische afwegingen

Na een lang proces van uitdenken en het bepalen van de technische mogelijkheden en praktische afwegingen werkt de machine nu naar tevredenheid. 'We streven ernaar om deze machine optimaal in te kunnen zetten voor het poten van proefvelden, zowel op onze eigen locaties als elders', meldt SPNA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer