Onvrede+over+dalende+eierprijs+bij+grote+vraag
Achtergrond
© Twan Wiermans

Onvrede over dalende eierprijs bij grote vraag

Volgens legpluimveehouders is er iets mis met de prijsvorming van eieren. Het is normaal dat de eierprijzen in aanloop naar Pasen stijgen, en daarna zakken. Maar door de coronacrisis is de vraag naar tafeleieren erg groot. Dit maakt de huidige daling opmerkelijk.

Al sinds maart zorgt de coronacrisis voor extra vraag naar tafeleieren. De run op eieren zorgde er zelfs voor dat supermarkten tijdelijk, met toestemming van de Dierenbescherming, 'gewone' scharreleieren verkochten in doosjes met daarop het Beter Leven Keurmerk.

Nog steeds hebben eierhandelaren moeite om aan de vraag naar eieren te voldoen. Legpluimveehouders zien de vrachtauto van het pakstation soms dagelijks het erf oprijden om eieren te halen. Met deze, logistiek gezien, weinig efficiënte manier van werken proberen de pakstations om iedere dag hun orders zo goed en kwaad als kan in te vullen.


Ondanks de grote vraag naar tafeleieren staat de prijs onder druk. Vanaf eind maart daalde de NOP-notering met 10,5 procent (bruin) tot 12,5 procent (wit). Volgens de belangenbehartigers van legpluimveehouders, LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), past deze prijsontwikkeling niet bij de grote vraag naar tafeleieren.


150 tot 250 procent marge

Er is sprake van een onevenwichtige verdeling van de marge in de keten. Immers: terwijl de boeren steeds minder beuren voor hun eieren, zakt in de winkel de prijs niet. NVP vergelijkt de winkelprijzen met de NOP-notering en constateert dat retailers 150 tot 250 procent marge maken op tafeleieren.

LTO/NOP stelt vast dat de hoogte van de NOP-notering niet lijkt te passen bij de grote vraag. De LTO/NOP Begeleidingscommissie van de NOP-richtprijs voor consumptie-eieren heeft om opheldering gevraagd bij de Anevei, de brancheorganisatie van eierhandelaren.

'Feitelijk is de NOP-notering voor scharreleieren niets meer dan een gemiddelde van vier andere noteringen: de Amsterdamse grossiersnotering, de Duitse Weser Ems, de Barneveldse eiernotering en de A-not van Nederlandse eierhandelaren. Iedere week beoordelen we of de NOP2.0 richtprijs een goede afspiegeling is van de prijzen die betaald worden', stelt Peter van Agt, voorzitter van de begeleidingscommissie.


Langlopende contracten

Verschillende factoren spelen een rol bij de in verhouding lage eierprijzen. Bijvoorbeeld dat supermarkten in toenemende mate hun eieren inkopen via een langlopend contract met een vaste prijs. 'Als de prijs die de supermarkt betaalt voor een jaar vastligt, en de marktprijs van eieren stijgt boven die prijs, dan kost dat iemand geld. En omdat te voorkomen, worden mensen soms heel creatief.'

Van Agt kent verhalen over import van eieren uit Polen en Spanje om te dumpen op de Nederlandse markt. Ook het onderlinge krachtenspel tussen eierhandelaren kan een rol spelen. 'Partijen proberen uit wie de langste adem heeft.'

Van Agt veronderstelt dat ook de verstoorde eierenmarkt invloed heeft op de ongewenste prijsvorming bij consumptie-eieren. 'Terwijl de vraag naar tafeleieren ongekend groot is, is de vraag naar industrie-eieren ingezakt door het stilvallen van horeca en catering. Het overaanbod van industrie-eieren kan ook een drukkend effect hebben op de prijs van tafeleieren.


Eierconsumptie per persoon blijft maar stijgen'Een positief aspect in deze roerige tijd is dat de consumptie van eieren per Nederlander verder lijkt te stijgen', constateert LTO/NOP-bestuurder Peter van Agt. 'Die eierconsumptie was de laatste jaren al gestegen tot ruim 200 eieren per inwoner; onder meer door inspanningen van Stichting Blij met een Ei. Door de coronacrisis groeit het bewustzijn over het belang van goede voeding. Mensen horen en zien dat dierlijke eiwitten bijdragen aan een goede weerstand. Dit kan bijdragen aan de verdere groei van de eierconsumptie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer