Octrooibureau zet definitief streep door plantoctrooi

De Grote Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau (EOB) heeft deze week bevestigd dat het eerdere besluit om geen octrooien te verlenen op essentieel biologische processen juridisch geldig is.

Octrooibureau+zet+definitief+streep+door+plantoctrooi
© Plantum

Dat betekent dat er definitief een streep kan door plantoctrooien en dus dat bijvoorbeeld op producten die het resultaat zijn van klassieke veredeling geen patent kan worden aangevraagd. Er geldt geen terugwerkende kracht voor deze uitspraak. Octrooien die zijn ingediend voor 1 juli 2017 blijven geldig of kunnen alsnog worden verleend.


Met het besluit lijkt het EOB tegemoet te komen aan de politieke en maatschappelijk onrust die er bestond over het claimen van planteigenschappen door grote bedrijven. Met name organisaties als Bionext, Plantum en ook LTO hebben steeds sterk geageerd tegen deze plantoctrooien.Breedgesteunde resolutie

In het Europees Parlement was VVD-er Jan Huitema één van de initiatiefnemers voor een breedgesteunde resolutie die opriep om grote bedrijven geen monopolie te geven op planteigenschappen. In een eerste reactie zegt hij dat het EOB het enige juiste besluit heeft genomen. 'Voedsel is een eerste levensbehoefte. Het is belangrijk dat groenten en fruit zonder beperking voor iedereen beschikbaar blijven.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer