Miljarden+voor+Amerikaanse+landbouw
Nieuws
© Karibu.nl

Miljarden voor Amerikaanse landbouw

De Amerikaanse regering trekt 17,5 miljard euro uit voor steun aan boeren die worden getroffen door de coronacrisis. Daarvan wordt ongeveer 15 miljard euro direct uitgekeerd aan ondernemers. Met 2,5 miljard euro koopt de regering onder andere zuivel en vlees op voor voedselbanken.

Het Food and Agricultural Policy Research Institute (FAPRI) verwacht dat het gemiddelde totale netto inkomen van Amerikaanse boeren met 18,5 miljard euro onderuit gaat. De klap voor veehouders is het grootst. De prijs van zowel rund- als varkensvlees klapte in. Terwijl varkenshouders in de VS de productie van varkensvlees juist flink opschroefden.

Personeel tekort

In de VS hebben inmiddels door gebrek aan personeel verschillende runder- en varkensvleesbedrijven de deuren gesloten. Een voorbeeld daarvan is Smithfileds Food, een van Amerika’s grootste varkensvleesproducenten. Dat stopte deze week de productie in verschillende vestigingen.

Ook de zuivel kampt met overschotten. De verwerking en consumptie staan onder druk, waardoor melkveehouders zich genoodzaakt zien melk weg te laten lopen. De Rabobank schat in dat de voedselvraag in Noord-Amerika in de afgelopen maand met 30 procent is teruggelopen.

Stijgend aantal doden

Het aantal geregistreerde besmettingen in de VS steeg naar 700.282 gevallen. Een toename van 29.131 patiënten. Amerika telt volgens de jongste informatie 36.822 coronadoden. Donderdag werden 4.491 doden geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak. De dagen daarvoor kwamen respectievelijk 2.569 en 2.228 mensen per dag om.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer