%27Stichting+Veldleeuwerik+is+relevanter+dan+ooit%27
Interview
© Eigen Foto

'Stichting Veldleeuwerik is relevanter dan ooit'

Stichting Veldleeuwerik, die zich inzet voor duurzame akkerbouw, stopt per 1 januari 2020. Door het geleidelijk afhaken van partnerbedrijven is de begroting voor volgend jaar niet sluitend te krijgen. Directeur Hedwig Boerrigter houdt er een wrang gevoel aan over.

Hoe snel is het aantal partnerbedrijven teruggelopen?

'We hadden 60 partnerbedrijven in 2015. Dat is teruggelopen naar 37. Bij het vaststellen van de begroting voor 2019 werd duidelijk dat we in 2020 meer partners nodig hebben voor een sluitende begroting.'

Het praktijknetwerk is relevanter dan ooit. Dat Veldleeuwerik stopt, is wrang en een verkeerd signaal naar de sector

Hedwig Boerrigter, directeur van Stichting Veldleeuwerik

Heineken was de laatste druppel?

'Heineken stond aan de basis van Veldleeuwerik en heeft veel voor ons betekend. Maar dat Heineken per 1 januari 2020 stopt, is niet de aanleiding van het besluit. Het gaat erom dat de zoektocht naar nieuwe financiering – ook los van partners – geen resultaat heeft opgeleverd.'

Wanneer was het hoogtepunt qua aantal telers?

'In 2015 zaten we met zo'n 500 telers op ons hoogtepunt. Dat zijn er nu 335. De afname heeft vooral te maken met het feit dat de duurzamer geproduceerde producten binnen Veldleeuwerik geen financiële meerwaarde opleveren voor telers.'

Is Stichting Veldleeuwerik hoofdzakelijk een licence to produce?

'Ja. En misschien wel een licence to survive. Er wordt steeds meer van telers gevraagd, zowel door de markt als de maatschappij. Het samen opdoen van kennis in studiegroepen is daarom voor de deelnemers belangrijker dan financiële waardering voor producten. Overigens kan ik de teleurstelling rond financiële meerwaarde begrijpen. Je wil als teler een stuk waardering krijgen voor je inspanningen.'

Is het moeilijk om elk jaar weer invulling te geven aan duurzaamheid?

'Nee, duurzaamheid is nooit af. Telers kregen bij elke bijeenkomst weer nieuwe ideeën. En nieuwe technieken zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Met monitoring wilden we de impact van thema's in de toekomst inzichtelijk maken.'

Komt er een reddingsplan?

'We gaan tot 1 januari 2020 onze werkzaamheden afronden. Er komt geen doorstart. Gesprekken over een erfenis, waarbij het praktijknetwerk onder een andere noemer kennis blijft delen, zijn mogelijk.

'Veldleeuwerik had ook een rol kunnen spelen bij projecten als de Biodiversiteitsmonitor. Maar ook in kringlooplandbouw, natuur-inclusieve landbouw en/of vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

'Het praktijknetwerk is relevanter dan ooit. Dat het stopt is wrang en een verkeerd signaal naar de sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer