Groen licht voor bodemverbeteraar van varkensmest

Een praktijkproef met een duurzame bodemverbeteraar op basis van vergiste varkensmest in de Achterhoek kan doorgaan. Het ministerie van LNV heeft vrijstelling verleend voor de proef in het Achterhoekse waterwingebied Haarlo-Olden Eibergen.

Groen+licht+voor+bodemverbeteraar+van+varkensmest
© Pixabay

De tien deelnemende melkvee- en akkerbouwers krijgen van het ministerie voor dit jaar een vrijstelling van regels uit de mestwetgeving, waardoor de test kan doorgaan. Door de toepassing van de bodemverbeteraar op de akkers en weilanden, neemt het vochtvasthoudend vermogen ervan naar verwachting sterk toe. In combinatie met de andere eigenschappen zal de bodemverbeteraar hierdoor de uitspoeling van stikstofmineralen naar het grondwater voorkomen, terwijl de gewasopbrengsten bij droogte minder zullen dalen.

De bodemverbeteraar wordt gemaakt van de organische fractie uit met coproducten vergiste varkensmest. Tijdens het productieproces worden fosfaat en andere mineralen in drie opeenvolgende wasbeurten uit de bodemverbeteraar gewassen. Deze bevat daardoor nog maar weinig mineralen en lijkt ook meer op veen dan op varkensmest.


Wettelijk blijft het echter varkensmest. Zonder vrijstelling van het ministerie van de regelgeving kon de praktijkproef niet doorgaan. Volgens de huidige mestwetgeving en de daarmee samenhangende derogatieregels mogen (vergiste) varkensmest en daarvan vervaardigde producten niet op de deelnemende melkveebedrijven worden aangevoerd. Aan het einde van het jaar besluit het ministerie op basis van de resultaten over een verlenging van de test met een of twee jaar.


Eerder al getest in lab

De bodemverbeteraar wordt in een innovatief proces geproduceerd bij Groot Zevert Vergisting in Beltrum. De monitoring wordt uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) die tevens het productieproces ontwikkelden. WUR testte de bodemverbeteraar afgelopen jaar al in het laboratorium.

De praktijkproef wordt gecoördineerd door de stichting Biomassa en uitgevoerd door Groot Zevert Vergisting in samenwerking met stichting HOEduurzaam, Nijhuis Industries en diverse andere partners. De praktijkproef is onderdeel van de Achterhoekse Regiodeal Kringlooplandbouw en wordt financieel ondersteund door de provincie Gelderland en de regio Achterhoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer