Kritiek op PPO-onderzoek bodemverbeteraar

Deskundigen en leveranciers van bodem- en structuurverbeteraars hebben kritiek op het door PPO uitgevoerde onderzoek naar bodemverbeteraars.

Kritiek+op+PPO%2Donderzoek+bodemverbeteraar
© Nieuwe Oogst

Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) heeft zeven bodemverbeteraars op vijf locaties onderzocht. Het gaat om de producten Agrigyps, Betacal Carbo, brandkalk, Condit, Xurian Optimum, Biochar en steenmeel.

Na zes jaar onderzoek zien de onderzoekers geen betrouwbaar effect, meldde Nieuwe Oogst vorige week.

Onjuiste conclusies

Volgens Bert Carpay van Carpay Advies en biogeoloog Gino Smeulders heeft PPO op basis van een standaard onderzoek onjuiste conclusies over steenmeel getrokken. Ze gaan met PPO in gesprek over de voorwaarden waaraan een onderzoek zou moeten voldoen.

Piet van der Haas van Mertens in Horst is ook niet tevreden over het onderzoek. Hij vindt dat het effect van Condit negatief is beïnvloed door ploegen en het gebruik van kunstmest. 'Je moet het basisadvies opvolgen en de producten goed toepassen.'

Calciumgehalte

Ook Fred Boom van Zijderlaan in Stolwijk heeft kritiek op het PPO-onderzoek. Hij wijst erop dat Agrigyps een product is om het calciumgehalte van de grond te verhogen.

'Belangrijk voor ons als aanbieder is dat het product deed waar het voor was ingezet en dat deed het.'

Factoren

Directeur Pius Floris van Plant Health Cure in Oisterwijk vindt dat bodemverbeteraars de chemische, fysische en biologische factoren positief moeten beïnvloeden.

'De onderzochte producten voldoen geen van alle aan dit criterium. Er zijn in deze onderzoeken dus helemaal geen bodemverbeteraars uitgetest', vindt Floris.

Kunstmest

Daarnaast is volgens de directeur van Plant Health Care een essentiële fout gemaakt door de bodemverbeteraars in combinatie met kunstmest in te zetten. 'Deze zouten zijn schadelijk voor het bodemleven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer