Trekkerdata van verschillende merken straks deelbaar

Fabrikanten van trekkers en werktuigen zien het belang van data delen en koppelen tussen verschillende merken. Voordat die uitwisselbaarheid van data daadwerkelijk mogelijk is, moeten er nog wel flinke stappen worden gezet.

Trekkerdata+van+verschillende+merken+straks+deelbaar
© Tony Tati

Dat concludeert Farmhack.nl. Dit onderzoeksplatform voor agrarische data heeft voor een project binnen het Europese Smart Agri Hubs-programma de gebruikersovereenkomsten en privacystatements van trekkerfabrikanten onderzocht.

Projectleider Anne Bruinsma van Farmhack.nl ziet dat trekkerfabrikanten vooral bezig zijn met de technische uitdaging van datavergaring en de analyse daarvan. Op juridisch vlak willen ze voor zichzelf alle huidige en toekomstige toepassingen en verdienmodellen beschikbaar houden.


'Dat is niet per se kwaadwillendheid, maar het levert wel een probleem op', stelt Bruinsma. 'In juridische documenten staan niet de rechten van de gebruiker, maar de belangen van de leverancier centraal. Uiteindelijk gaat dat ten koste van het vertrouwen van de gebruiker en schaadt het de bereidheid om te investeren in deze nieuwe technologie.'

Het is volgens Bruinsma in het belang van zowel de trekkerfabrikant als de boer dat de boer echt meeprofiteert van alle data die trekkers en werktuigen produceren. 'Niet alleen als betalende klant, maar juist ook met een zakelijk belang om zoveel mogelijk kwalitatief goede data te produceren.'


Industrie pakt door

Wel is het goed nieuws dat de industrie zelf doorpakt op het makkelijk kunnen delen van data en het gebruik van standaarden, zodat trekkers en machines van verschillende merken kunnen worden gekoppeld en data makkelijk kan worden geïntegreerd. Maar voordat dit daadwerkelijk in de praktijk breed toepasbaar is, zijn we volgens Bruinsma jaren verder.

'Fabrikanten schermen er wel mee en de eerste stappen worden ook al wel gezet. Maar het zit vooral nog in de pilotfase. Op termijn mogen we ervan uitgaan dat de grenzen voor dataverkeer tussen trekkers, werktuigen, boordcomputers en online dataplatforms voorgoed opengaan. Zodat je blauwe trekker straks gewoon communiceert met een rode veldspuit, en je AB-lijnen kan uitwisselen over verschillende gps stuursystemen', besluit de Farmhack.nl-projectleider.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer