Knolcyperus+duikt+maand+eerder+op+in+Limburg
Nieuws
© LLTB

Knolcyperus duikt maand eerder op in Limburg

De eerste knolcyperus van dit seizoen is vorige week in Limburg aangetroffen. Dat is ruim een maand eerder dan gebruikelijk.

'Normaal zien we de eerste knolcyperus pas begin juni', zegt Giedo Indenkleef, bestuurslid van LLTB-regio Midden-Limburg. 'Dat de knolcyperus zich nu al zo vroeg in het seizoen laat zien, betekent dat het onkruid meer nakomelingen kan ontwikkelingen. Dat is zeker niet wenselijk.' Indenkleef roept agrariërs op extra alert te zijn.

Knolcyperus vormt vooral in Midden- en Noord-Limburg een probleem. Het onkruid is steeds moeilijker te bestrijden. Een LLTB-ondernemersgroep werkt onder meer samen met het Belgische Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) aan adequate bestrijdingsmogelijkheden.


Ondernemersgroep

Daarnaast is er een agrarische ondernemersgroep in de regio Nederweert-Leudal die samen met gemeente Weert, BO Akkerbouw, Waterschap Limburg, de branchevereniging van de bloembollensector KAVB en de LLTB zoekt naar oplossingen in een zesjarige proef.

Indenkleef: 'Intrak in Weert heeft een machine aangeschaft waarmee onkruiden elektronisch kunnen worden bestreden. Daarmee hebben we een test uitgevoerd in knolcyperus. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Hopelijk is dit het ei van Columbus. Halverwege de zomer kunnen we daar meer over zeggen, als er meer proeven zijn uitgevoerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer