Verzekeraars+inventariseren+schade+na+hagelbuien
Nieuws
© Pixabay

Verzekeraars inventariseren schade na hagelbuien

Bij de verzekeraars Agriver en Vereinigte Hagel zijn na afgelopen weekend zo'n honderd meldingen binnengekomen van hagelschade in uien, suikerbieten en op fruitpercelen.

Het is nog wat vroeg om duidelijk aan te geven wat de schade is na de hagelbuien van afgelopen weekend, zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. 'Het lijkt zich in de akkerbouwgewassen in eerste instantie te beperken tot bladafslag. Of bijvoorbeeld overzaaien nodig zal zijn, moet uiteindelijk op de afzonderlijke percelen worden vastgesteld.'

Schreuder spreekt over meldingen van schade in uien en suikerbieten en ook op fruitpercelen die zaterdag en zondag zijn binnengekomen. Volgens de verzekeraar zijn de hagelbuien vooral in Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant gevallen. 'Onze taxateurs zoeken nu snel contact met de telers om een afspraak te maken voor het inventariseren van de schade.'


Centrum van buien

Volgens directeur Marien Boersma van Agriver kwamen donderdag en vrijdag al de eerste schademeldingen binnen en is dat in het weekend doorgegaan. 'Als we het hebben over het centrum van buien, dan zien we dat op zaterdag langs Dronten een forse bui met veel hagel is getrokken. Verder komen diverse meldingen binnen vanuit met name Zeeuws-Vlaanderen, Tholen en Noord-Beveland.'Boersma verwacht niet dat de gevolgen van de hagel rampzalig zullen zijn voor de meeste gewassen. Al stelt hij wel dat zeker uien op diverse percelen zich nu in een kritische fase bevinden. 'We zullen moeten afwachten. Als we een paar dagen verder zijn, dan is er vast meer te zeggen over de impact van de hagelbuien van afgelopen weekend.'

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer