Europese+melkprijzen+dalen+licht
Achtergrond
© Twan Wiermans

Europese melkprijzen dalen licht

De berekende voorschotmelkprijzen van de LTO Internationale Melkprijsvergelijking komen in januari 2020 uit op gemiddeld 33,89 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,14 euro ten opzichte van december 2019. De gemiddelde melkprijs in januari 2020 ligt op 0,04 euro, ofwel 0,1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Opnieuw zijn de melkprijzen gemiddeld nauwelijks gewijzigd. Tegenover een aantal prijsstijgingen staan ook een aantal dalingen. De dalingen betreffen vooral Granarolo, Saputo Dairy UK en FrieslandCampina met respectievelijk een prijsdaling van 1,90 euro, 1,80 euro en 1,30 euro per 100 kilo standaardmelk. Daarentegen stegen de Franse en Ierse melkprijzen.

De daling van Saputo Dairy UK komt met name door het vervallen van de seizoenstoeslag. Hier is de koek nog niet op. De basisprijs wordt in februari omgerekend met 0,80 euro per 100 kilo standaardmelk en in maart met 0,60 euro. De melkprijs blijft vervolgens tot en met juni ongewijzigd. Voor FrieslandCampina wordt in februari een plus van 0,70 euro per 100 kilo standaardmelk verwacht en in maart een min van 0,20 euro.

Melkprijzen blijven stabiel

De komende twee maanden blijven de melkprijzen naar verwachting opnieuw vrij stabiel. Zo blijft de melkprijs van Arla voor februari gelijk, terwijl die voor maart 1 euro per 100 kilo standaardmelk plust.

Het Duitse DMK heeft vanaf januari 2019 de maandelijkse melkprijzen verhoogd met 0,20 euro, naast een kleine correctie, met terugwerkende kracht, van de melkprijs in december van +0,02 euro per 100 kilo. Dit is een bonus voor het mogen ophalen van de melk op ieder moment van de dag.

De melkprijs is inclusief een (gemiddelde) bonus van 0,66 euro voor deelname aan het duurzaamheidsprogramma Milkmaster, maar exclusief de toeslag van 0,70 euro voor het gebruik van gmo-vrij veevoer. Daaraan voldoet twee derde van de melk.

Nederlandse melkaanvoer neemt toe

De Nederlandse melkaanvoer laat sinds augustus vorig jaar een toename zien. Ook in januari 2020 nam het volume met ruim 3 procent toe. Deze groei is niet meer dan een gedeeltelijk herstel van de sterke daling die plaatsvond in 2018 en de eerste maanden van 2019. Die daling kwam door de fosfaatregelgeving en het naijleffect van de grote droogte in de zomerperiode van 2018.


De EU-melkaanvoer groeide in december met ruim 1 procent, wat een kleine groeiversnelling betekende ten opzichte van de drie maanden daarvoor. In totaal lag de melkaanvoer in 2019 0,6 procent hoger dan in 2018. De stijging in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen zette in december door. De Ierse melkaanvoer daalde fors gedurende het vierde kwartaal. Hiermee kwam een einde aan een periode van exponentiële stijging.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in december een wisselend beeld zien. De melkproductie in Nieuw-Zeeland daalde met een half procent en in Uruguay met 6 procent. De VS en Argentinië noteerden een plus.

Melkproductie VS stijgt licht

In de VS groeide het volume, net als in de maand november. Het gaat om een bescheiden groei van minder dan 1 procent. De melkprijs laat een andere tendens zien. Na de daling in december, begon 2020 met een forse prijsdaling van omgerekend 5 euro per 100 kilo in januari.

Argentinië zag de melkproductie in december met 4 procent toenemen. Het totale volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) nam in 2019 toe met 0,1 procent, oftewel 270 duizend ton ten opzichte van 2018.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer