MS+Schippers%3A+%27Met+betere+hygi%C3%ABne+minder+stram+varken%27
Interview
© MS Schippers

MS Schippers: 'Met betere hygiëne minder stram varken'

Over de oorzaak van stramme vleesvarkens doen verschillende theorieën de ronde. Paul Verhoeven van MS Schippers komt het vooral tegen op bedrijven met brijvoer. Hij wijt stramme varkens met name aan tekortschietende hygiëne bij de voerinstallatie en de opslag van voedermiddelen.

Waarom juist stramheid bij brijvoer?

'Ik kom op veel bedrijven met problemen en ik zie op bedrijven die brij voeren meer problemen met stramme varkens dan op droogvoerbedrijven. Daarom ben ik ervan overtuigd dat stramheid komt door ongewenste fermentatie waarbij stoffen vrijkomen die zich op de spieren en gewrichten zetten. Dat kan komen door gisten, schimmels, enterobacteriën, maar ook ongecontroleerde fermentatie waarbij bijvoorbeeld eiwitafbraak plaatsvindt.'

De hygiëne in silo's, voertank en leidingen verdient meer aandacht. Het transparante stuk moet glashelder zijn.

Paul Verhoeven, brijvoerspecialist MS Schippers

Waar gaat het doorgaans fout?

'De hygiëne van de voertank en de leidingen verdienen meer aandacht. Binnen ons HyCare-concept hebben we sinds een jaar ook een aantal brijvoerbedrijven. Daar voeren we om de paar weken een monitoring uit. Op basis van die uitslagen wordt vervolgens het proces gestuurd.'

Niet iedereen doet mee aan HyCare?

'Nee, daarom lanceren we binnenkort de monitoring ook los van het HyCare-concept. We noemen dit het Brijvoer Hygiëne Concept. Wij zorgen dat de klant altijd beschikt over nieuwe schone monsterpotten en een monsternemer. De monsters worden volgens een vaste planning op gehaald. 'Via een eigen account worden de resultaten teruggekoppeld. Vervolgens gaan we samen met de klant zijn situatie optimaliseren.'

'Wat als ik niet mee wil doen?

'Waar het dan om gaat, is dat je microbiologische effecten in je opslag en installaties uitschakelt. Vier facetten zijn daarop van invloed. 1: heb inzicht in de herkomst en geschiedenis van je grondstoffen (hebben ze bijvoorbeeld al lang in de opslag gezeten). 2: de voersnelheid. 3: de hygiëne van de opslagtank of silo. En 4: het voerproces op zich. Zijn de tanks en leidingen op het bedrijf regelmatig schoon. Ik zeg altijd dat het transparante stuk leiding ook echt glashelder moet zijn.'

Wat is de uitdaging?

'Wij vinden dat een varkenshouder moet weten wat er in je brijvoerinstallatie gebeurt. Optimaliseren van het brijvoerproces hoort ook bij voerhygiëne. Brij voeren moet je in de vingers hebben. Het is een spel tussen de diergroepen die je hebt op het bedrijf, de beschikbare voedermiddelen en de verdeling daarvan over de verschillende groepen.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    19° / 14°
    70 %
  • Zondag
    22° / 17°
    50 %
  • Maandag
    18° / 13°
    50 %
Meer weer