LTO%3A+%27Gespreide+betaling+voor+pachters+rijksgronden%27
Nieuws
© Han Reindsen

LTO: 'Gespreide betaling voor pachters rijksgronden'

Pachters van rijksgronden en rijksvastgoed zouden de pachtsom vanwege de coronacrisis gespreid moeten kunnen betalen. Dat verzoek heeft LTO Nederland-voorzitter Marc Calon gedaan aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De coronacrisis heeft aanzienlijke negatieve effecten op de inkomsten van de pachters, terwijl de financiële verplichtingen gewoon doorlopen. Een gespreide betaling van de pachtsom over drie à vier jaar zou verdere problemen in de door de coronacrisis ontstane moeilijke liquiditeitspositie kunnen voorkomen, denkt Calon. De ministeries kunnen er op aandringen dat het verzoek van LTO ook door provincies en gemeenten wordt overgenomen.

De kwestie is juist nu actueel. Binnenkort verstuurt de (rijks)overheid de pachtfacturen. Dat gaat om een totaalbedrag van circa 45 miljoen euro per jaar voor de rijksgronden. De gezamenlijke overheden verpachten circa 200.000 hectare landbouwgrond.

Na-ijleffect

Rekening houdend met de na-ijleffecten van de coronacrisis, is spreiding van de pachtsom niet alleen voor dit jaar, maar zeker ook voor aankomende jaren zeer wenselijk, vindt Calon. Hij vreest dat veel agrarische bedrijven de financiële effecten van de crisis wellicht nog jaren gaan voelen.

Calon: 'De land- en tuinbouwsector wordt nu al fors geraakt door de coronacrisis en het einde is nog niet in zicht. Dat baart ons grote zorgen. Op dit moment worden sommige agrarische producten niet of slechts beperkt afgenomen. Prijzen dalen en we weten niet wanneer deze trend ophoudt.'

Private verpachters

Als de overheid gevolg geeft aan dit verzoek tot gespreide betaling, dan hoopt LTO dat private verpachters dit voorbeeld volgen en ook een gespreide betaling van de pachtsom aan pachters aanbieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer