Haarense+boeren+sluiten+pachtdeal
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Haarense boeren sluiten pachtdeal

Kruidenrijk grasland en bloemrijke akkerranden inzaaien op pachtgronden in natuurgebied De Margriet. In ruil daarvoor een flinke korting op het pachtcontract. Dat is de deal die zestien boeren woensdag sloten met de gemeenten Haaren en Vught.

Het gaat om 22 hectare aan pachtgronden van de gemeente Haaren. De boeren krijgen een korting van 200 euro als ze mais verruilen voor tenminste drie jaar kruidenrijk grasland. Daarbovenop krijgen ze 200 euro korting als ze 5 tot 15 procent van de akkerranden inzaaien met bloemrijke kruidenmengsels.

Doel: de bodemstructuur van de gortdroge zandgronden in De Margriet verbeteren. 'En ik wil de landbouwgrond in de sector houden', verklaart boomkweker en aspergeteler Laurens Klerks in Helvoirt zijn deelname. 'Daarnaast was het allemaal losse pacht, dus er werd weinig geïnvesteerd in de bodem.'

Klerks verbouwt dit jaar geen mais meer en zaait 20 are aan akkerranden in met een bloemenmengsel. 'Dit is wat de maatschappij vraagt van ons en ik vind dat we dichter bij de burger moeten staan. De klant is koning.'

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer