Veel bladluizen gevangen bij eerste afklop

Bij de eerste afklop van aardappelplanten zijn er al veel virusoverbrengende bladluizen gevonden. Dat meldt de keuringsdienst NAK. Vooral in de Flevopolder en Noord-Holland zijn de aantallen bijzonder hoog.

Veel+bladluizen+gevangen+bij+eerste+afklop
© NAK

De belangrijkste virusoverbrenger, de groene perzikluis, komt al in grote aantallen voor. Zo zijn er in de Noordoostpolder gemiddeld op honderd aardappelplanten dertien groene perzikluizen gevonden en in Oostelijk Flevoland waren dat er zelfs dertig op honderd planten. In het Oldambt en Noord-Groningen kon er nog niet worden afgeklopt vanwege een latere opkomst van de aardappelen.

Bladluizen brengen virussen bij aardappelen over. Om een goed inzicht te krijgen in de omvang van deze overdracht, worden bladluizen gedurende het groeiseizoen gemonitord. Dit is vooral van belang voor het vaststellen van de loofvernietigingsdata.

Wekelijks

Op verschillende percelen in Nederland worden aardappelplanten afgeklopt en de aanwezige bladluizen opgevangen. Dit afkloppen gebeurt wekelijks, direct na opkomst van het gewas, voor een periode van vier weken. Het afkloppen gebeurt vanaf half mei.

Op de website van de NAK staan de resultaten van de eerste afklop vermeld. In de tabel is de vectorendruk per regio van de afgelopen drie jaar weergegeven. Hierin is te zien dat deze vectorendruk dit jaar beduidend hoger is dan voorgaande jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer