Veel+bladluizen+gevangen+bij+eerste+afklop
Nieuws
© NAK

Veel bladluizen gevangen bij eerste afklop

Bij de eerste afklop van aardappelplanten zijn er al veel virusoverbrengende bladluizen gevonden. Dat meldt de keuringsdienst NAK. Vooral in de Flevopolder en Noord-Holland zijn de aantallen bijzonder hoog.

De belangrijkste virusoverbrenger, de groene perzikluis, komt al in grote aantallen voor. Zo zijn er in de Noordoostpolder gemiddeld op honderd aardappelplanten dertien groene perzikluizen gevonden en in Oostelijk Flevoland waren dat er zelfs dertig op honderd planten. In het Oldambt en Noord-Groningen kon er nog niet worden afgeklopt vanwege een latere opkomst van de aardappelen.

Bladluizen brengen virussen bij aardappelen over. Om een goed inzicht te krijgen in de omvang van deze overdracht, worden bladluizen gedurende het groeiseizoen gemonitord. Dit is vooral van belang voor het vaststellen van de loofvernietigingsdata.

Wekelijks

Op verschillende percelen in Nederland worden aardappelplanten afgeklopt en de aanwezige bladluizen opgevangen. Dit afkloppen gebeurt wekelijks, direct na opkomst van het gewas, voor een periode van vier weken. Het afkloppen gebeurt vanaf half mei.

Op de website van de NAK staan de resultaten van de eerste afklop vermeld. In de tabel is de vectorendruk per regio van de afgelopen drie jaar weergegeven. Hierin is te zien dat deze vectorendruk dit jaar beduidend hoger is dan voorgaande jaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer