Vrijstelling+voor+paraffineolie+in+appel+en+peer
Nieuws
© Jan Bouwman

Vrijstelling voor paraffineolie in appel en peer

Het middel Ovitex op basis van paraffineolie krijgt een vrijstelling voor de bestrijding van plaaginsecten in appel en peer.

LandbouwMinister Carola Schouten heeft deze week ingestemd met de vrijstelling. Volgende week volgt een publicatie over het besluit in de Staatscourant. De vrijstelling is aangevraagd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in samenwerking met toelatingshouder Belchim.

Een maand geleden werd al een vrijstelling voor Ovitex toegekend in de teelt van onbedekte bessen. In appels en peren waren er twijfels bij het ministerie over de milieurisico's van het middel. Waarschijnlijk moet het middel nu toegepast worden met 95 procent driftreducerende maatregelen in combinatie met een teeltvrije zone van 4,5 meter.

Gecontroleerde distributie

De vrijstelling is voor appel en peer aangevraagd voor een dosering van 40 liter per hectare toe te passen in maximaal twee bespuitingen. Ovitex is niet vrij verkrijgbaar, maar wordt alleen geleverd onder gecontroleerde distributie.

Voor de aanvraagkosten van de vrijstelling vraagt de NFO aan de gebruikers van Ovitex een compensatie. De leden van NFO betalen hiervoor via hun contributie. Niet-leden betalen per liter van het product 1 euro aan de belangenorganisatie met een minimum van 100 euro en een maximum van 750 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer