De Natuurweide zet biologisch positief op de kaart

Sybrand Bouma uit Grou is de nieuwe voorzitter van De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders. De vereniging zet de biologische landbouw positief op de kaart en wil biologische consumenten hierin meenemen.

De+Natuurweide+zet+biologisch+positief+op+de+kaart
© Ida Hylkema

Sybrand en Jolanda Bouma hebben een biologisch melkveebedrijf met 130 melkkoeien en 80 stuks jongvee bij Grou. In 1987 schakelde het bedrijf om naar biologisch en tien jaar later werd nieuwbouw gepleegd op de bestaande kavel. Ze hebben ruim 80 hectare land om de boerderij en gebruiken daarnaast 40 hectare vaarland. Op dit natuurland weiden ze jongvee en droge koeien en winnen ze hooi.

'De combinatie extensief en meer intensief, uiteraard binnen de biologische normen, geeft het bedrijf meerwaarde. Hierbij is integraal denken van belang en je niet richten op één soort, want die krijg je dan juist niet', zegt Sybrand Bouma.

Weidevogels

'Een voorbeeld hiervan is dat je bij ons op de veenweide niet domweg het waterpeil moet verhogen voor meer weidevogels. Zo heeft de natuurorganisatie een aantal jaren geleden het waterpeil op ons vaarland zo hoog gezet dat het door ons opgebouwde bodemleven compleet werd vernield. Daardoor hadden de weidevogels geen voedsel meer en zijn ze verdwenen.'

We stellen echt wat voor als biologische landbouw en we willen dat de wereld dit weet

Sybrand Bouma, voorzitter De Natuurweide

Het begrip 'integraal' zal nog vaak in het gesprek voorkomen. Het is de basis van de biologische landbouw en van hun bedrijf, legt de ondernemer uit. 'Voor de omschakeling naar biologisch strooiden we volgens de goede landbouwpraktijk kunstmest, met vlaggetjes. Het gras werd mooi groen, maar het land werd veel vatbaarder voor vorst en droogte. En de gezondheid van het vee ging achteruit. Met biologische landbouw kijk je met andere ogen naar je bedrijf. Als je een probleem hebt, moet je je niet focussen op één aspect, maar juist naar het geheel kijken.'

Nieuwerwets

Dat geheel is een Skal-waardig biologisch melkveebedrijf dat geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, voldoet aan de aanvullende normen die de sector zichzelf heeft opgelegd en dat antibioticavrij is. 'Een ouderwetse bedrijfsvoering op een nieuwerwetse manier', zegt Bouma.

Het bedrijf is in 1987 verplaatst naar de huidige locatie.
Het bedrijf is in 1987 verplaatst naar de huidige locatie. © Ida Hylkema

Het vaarland kan de ondernemer dankzij een dekschuit met groot materieel bereiken. In de stal staat een grote voermengwagen met shovel. Opvallend zijn de vele silo's en bigbags op zolder. De melkveehouder voert geen brok, maar stelt het rantsoen samen uit enkelvoudige voedermiddelen zoals geplette haver en gerst. De koeien melkt hij met melkrobots. De melk wordt afgezet aan EKO Holland Melk op Maat.

Principes

'Waarde is niet altijd uit te drukken in geld. Geld staat bij mij niet op nummer één, maar is een gevolg van. De principes gaan voor, dan komt de rest ook wel. Wij zijn economie en natuur bij elkaar en kunnen dat integreren. Het mooie van biologische landbouw is dat ieder bedrijf weer ergens anders mee bezig is. De basis is gelijk, maar iedereen is op zijn eigen manier bezig een weg te zoeken en dingen uit te vinden. Wijzelf zijn bijvoorbeeld antibioticavrij en richten ons op kruiden, homeopathie en enkelvoudige voedermiddelen', zegt Bouma.


'Omschakelen doe je uit principe, niet voor het geld. Maar je moet het wel kunnen rondzetten. Vooral de omschakeling is een lastige periode, want je hebt wel de meerkosten, maar nog niet de biologische melkprijs. Aan de andere kant heb je de omschakelperiode ook nodig om je voor te bereiden op een andere manier van denken', zegt de melkveehouder.

Onlogische wetgeving

'Het zou mooi zijn dat ook de buitenwacht die andere manier van denken accepteert. In de discussie rond de fosfaatwetgeving was dit nog niet zo met als gevolg onlogische wetgeving die meerdere biologische bedrijven de kop heeft gekost en andere biologische bedrijven tot op het randje van faillissement heeft gebracht. Dat willen we niet nog een keer.'

De Natuurweide vertegenwoordigt ruim de helft van de biologische melkveehouders en wil zich beter laten horen in Den Haag. 'Als volledige biologische sector zitten we nu met meerdere dossiers, waaronder het stikstofdossier, bij het ministerie zelf om tafel.'

Community platform

De Natuurweide wil de biologische landbouw in het algemeen meer uitdragen. Daarvoor is het community platform Ik ben bio. gestart. 'We willen weg uit de negativiteit en juist een positieve benadering. Wij zijn trots op onze sector en willen dat positieve gevoel voorop laten lopen, ook richting de consument. Het is zeker niet zo dat iedereen biologisch moet worden, maar we hebben goede oplossingen voor veel problemen', zegt Bouma.

'Daarnaast hebben we een bewezen verdienmodel. De biologische markt groeit, de biologische melkprijs is stabiel en de biologische consument is trouw. Alle reden om positief naar onze sector te kijken en dat ook uit te stralen.'

De community 'Ik ben bio.' geeft de biologische sector een positieve uitstraling.
De community 'Ik ben bio.' geeft de biologische sector een positieve uitstraling. © Ida Hylkema

Platform zet bio op de kaart
De Natuurweide, de belangenbehartiger van biologische melkveehouders in Nederland, heeft een nieuw platform opgericht: ik ben bio. 'Ik ben bio. maakt zich sterk voor een actieve community waarin bioboeren, bioburgers en bio-experts samenkomen. Want alleen samen kunnen we heel Nederland laten zien dat biologisch boeren, eten en denken toekomst hebben', staat in de folder die vorige maand tijdens de Bio-beurs in Zwolle voor het eerst werd uitgedeeld. De lancering van het community platform zorgde ook voor een nieuwe uitstraling van de stand van De Natuurweide op de beurs. 'We stellen echt wat voor als biologische landbouw en we willen dat de wereld dit weet. We willen in het community platform positieve energie in de sector brengen en ook de biologische consument hierin een belangrijke plek geven, zodat deze zich hier ook thuis voelt', zegt voorzitter Sybrand Bouma van De Natuurweide.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer