Provincie geeft startsein voor Zeeuws Deltaplan Zoetwater

Provincie Zeeland heeft het startsein gegeven voor het Zeeuws Deltaplan Zoetwater. Via een actieve aanpak wil ze de beschikbaarheid van zoetwater veiligstellen. Volgens bestuurder Hendrik-Jan ten Cate sluit het plan naadloos aan op de zoetwaterstrategie van ZLTO.

Provincie+geeft+startsein+voor+Zeeuws+Deltaplan+Zoetwater
© Peter Urbanus

Beschikbaarheid van zoetwater is niet nieuw, benadrukt de provincie. Al vanaf 2014 lopen er onderzoeksprojecten, zowel bij de provincie als bij andere partijen. Denk aan de Proeftuin Zoetwater en het living lab in Schouwen-Duiveland van ZLTO. Hier worden innovaties in de praktijk getest. Bijvoorbeeld om regenwater te bufferen, zoutwater te ontzilten of druppelirrigatie toe te passen bij de teelt van gewassen.


Doel van het deltaplan is om deze lopende trajecten samen te brengen en resultaten te delen. Zo wil de provincie samen met betrokken partijen komen tot een breedgedragen strategie en aanpak, zodat vraag en aanbod van zoetwater op elkaar zijn afgestemd.

Technische aanpassingen

De oplossing kan liggen in technische aanpassingen van het watersysteem, maar ook in buffering, teeltaanpassingen of innovatief ruimtegebruik.

Alle innovaties en bevindingen krijgen een plek in een kansenkaart: een gebiedsspecifiek overzicht van perspectiefvolle maatregelen. De kansenkaart kunnen agrariërs benutten om hun bedrijfsvoering te verbeteren.

Ten Cate is blij met de samenwerking bij dit dossier. De lobby die ZLTO vorig jaar heeft gevoerd tijdens de formatie van de nieuwe coalitie in Provinciale Staten, heeft zijn vruchten afgeworpen.

Tijd en budget beschikbaar

'We zien veel van de speerpunten uit onze zoetwaterstrategie voor Zeeland terugkomen in het deltaplan. Dat is mooi, want nu komt er beweging in. Vanuit de provincie wordt er tijd en budget vrijgemaakt voor onderzoek en het nemen van maatregelen.'

De ZLTO-bestuurder benadrukt de urgentie van zoetwatermaatregelen. 'We hebben een natte winter achter de rug en nu is het alweer weken droog. Dat geeft aan hoe belangrijk de beschikbaarheid van zoetwater is voor de Zeeuwse landbouw en dat er op korte termijn oplossingen moeten komen.'

ZLTO is de schakel

Volgens Ten Cate staan ondernemers aan de basis van deze oplossingen. Een meewerkende overheid vergroot daarbij de kans van slagen. 'ZLTO is de schakel en is in staat zaken goed te organiseren.'

De ZLTO-bestuurder is vastbesloten een succes te maken van de samenwerking, maar erkent ook dat er een lange weg te gaan is. 'Zoetwateroplossingen vragen om goed onderzoek en grote investeringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer