Opluchting+over+%27zoet%27+Volkerak
Nieuws
© onbekend

Opluchting over 'zoet' Volkerak

De agrarische sector in Zeeland en West-Brabant is opgelucht dat de verzilting van het Volkerak-Zoommeer van de baan is. Daardoor ziet belangenorganisatie ZLTO kansen om in de komende jaren een robuuste zoetwatervoorziening voor de gehele zuidwestelijke delta te realiseren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) liet vorige week de Tweede Kamer weten dat het weer zout maken van het Volkerak-Zoommeer de komende tien jaar niet doorgaat.

Het plan om het gebied weer in verbinding te brengen met de Oosterschelde stuitte op veel weerstand van landbouw- en natuurorganisaties, bedrijven en andere maatschappelijke instanties. Zij vreesden het verlies van een belangrijke zoetwaterbron in het gebied. Ook twijfelden zij aan het nut van de kabinetsplannen voor natuurherstel in het gebied.

Belangrijke rol ZLTO

Naar eigen zeggen heeft ZLTO een belangrijke rol gespeeld in het besluit van minister. De landbouworganisatie heeft in de belangenbehartiging meermaals de urgentie van een robuuste zoetwatervoorziening voor de zuidwestelijke delta benadrukt.

'De droogte van de afgelopen twee zomers hebben de grenzen van de zoetwatervoorziening in Zuidwest-Nederland duidelijk zichtbaar gemaakt', schreef zij in september in een herinneringsbrief aan het ministerie. 'Een gegarandeerde aanwezigheid van zoetwater vormt een existentiële basis voor de bedrijfszekerheid en bedrijfsontwikkeling van de agrarische sector, de voedselvoorziening en het voortbestaan van het agribusinesscomplex als economische pijler in deze regio.'

Overwinning

ZLTO-bestuurder Hendrik-Jan ten Cate zit namens de agrarische sector in de adviesgroep Zuidwestelijke Delta en spreekt van een overwinning. 'Onze lobby heeft voor de nodige verdeeldheid gezorgd waardoor de minister tot haar besluit is gekomen. Dat betekent niet dat daarmee de zoetwatervoorziening voor de regio geregeld is. We blijven actief op dit dossier.'

Nu de druk van de ketel is, ziet de bestuurder kansen om voor de gehele zuidwestelijke delta een robuuste zoetwatervoorziening te realiseren. 'Er is voldoende tijd om te onderzoeken of het Volkerak-Zoommeer geschikt is als zoetwaterbron.'

Veelbelovend

Ten Cate noemt de vooruitzichten veelbelovend. 'Het Volkerak-Zoommeer is de op een na grootste zoetwaterbekken van ons land. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het water de laatste jaren goed is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 13°
  90 %
 • Vrijdag
  17° / 14°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  30 %
Meer weer