Rendac+wil+ophalen+kadavers+9+procent+duurder+maken
Nieuws
© archief

Rendac wil ophalen kadavers 9 procent duurder maken

Rendac wil de tarieven voor het ophalen van kadavers met gemiddeld 9 procent verhogen. Dat is nodig om verliezen uit eerdere jaren goed te maken.

Dat blijkt uit het tariefvoorstel dat het destructiebedrijf heeft ingediend bij het ministerie van LNV. Het is nu aan minister Carola Schouten om een beslissing te nemen en de definitieve tarieven te publiceren in de Staatscourant.

Volgens Rendac dalen de kosten van het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers. Dat de tarieven dit jaar toch omhoog moeten, heeft te maken met tekorten in 2016 en in 2015. Ook de dalende opbrengsten uit eindproducten spelen een rol.

Opbouw tarieven

De tarieven van Rendac bestaan uit twee componenten: het stoptarief en een tarief per dier. Door een verwachte daling van het aantal stops stijgt het tarief voor een reguliere stop van 18,71 euro naar 18,97 euro. Het tarief voor een geplande vatenstop gaat in het voorstel omlaag van 13,79 euro naar 13,73 per stop.

Het tarief per dier is opgebouwd uit drie onderdelen. Dat zijn de verwerkingskosten, de verkoopopbrengsten en de verrekening van de overschotten/tekorten uit voorgaande jaren. De kosten voor de verwerking van kadavers tot eindproducten dalen naar verwachting volgend jaar licht.

Prijs van huiden daalt

De verkoopopbrengsten van diermeel, dierlijk vet fluctueren met ontwikkelingen op de wereldmarkt voor grondstoffen voor energieopwekking. De opbrengst van huiden zal dit jaar door aanhoudende prijsdruk naar verwachting verder dalen.

Door lagere verkoopopbrengsten dan ingeschat is over 2016 een tekort ontstaan. Bovendien is eerder besloten de aanzienlijke tekorten over 2015 gespreid over drie jaar te verrekenen. Daarom moet dit jaar nog een deel van het tekort in 2015 worden gecompenseerd.

Per varken 80 cent

Als gevolg van deze ontwikkelingen stijgt het tarief per dier met gemiddeld 30 procent . Dat betekent bijvoorbeeld voor een varken een stijging van 80 cent per dier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer