Destructie kadavers tiende duurder

De afvoer van dezelfde hoeveelheid destructiematerialen gaat veehouders dit jaar circa 10 procent meer kosten dan in 2016. De nieuwe destructietarieven zijn op 29 december 2016 in de Staatscourant gepubliceerd.

Destructie+kadavers+tiende+duurder
© De Snuitgeverij

Rendac mag die tarieven jaarlijks aanpassen om haar werkzaamheden kostendekkend te kunnen uitvoeren. Dit gebeurt in overleg met de werkgroep destructietarieven en na goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken.

Voorzitter Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij vindt elke tariefsverhoging vervelend. 'Maar het gebeurt wel op basis van een open calculatie. Ook vind ik dat Rendac het gebruik van koelkelders moet blijven stimuleren.'

Stopcomponent

Het tarievenstelsel (inclusief 21 procent btw) is opgebouwd uit een stopcomponent en een deel voor het op te halen destructiemateriaal. Een 'vatenstop' op geplande dagen gaat 16,69 euro kosten, ongeacht de inhoud van een vat. Dat tarief is een fractie hoger dan in 2016. Voor een reguliere stop is het tarief verlaagd tot 22,64 euro (-2 procent).

Voor het aangeboden destructiemateriaal gaan de kosten over de hele linie met 11 procent omhoog. Zeugenhouders betalen per aangeboden kadaver 10,45 euro. Biggen aangeboden in een vat (200 liter), kosten 6,10 euro, per kantelcontainer (750 liter) 24,48 euro en per bak (950 liter) 31,04 euro. Voor vleesvarkenshouders en pluimveehouders gelden dezelfde tarieven per vat, kantelcontainer en bak. Per los aangeboden kadaver betalen vleesvarkenshouders dit jaar 3,19 euro meer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer