Runderziekte+besnoitiose+slaat+toe+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© pixabay

Runderziekte besnoitiose slaat toe in België

In Wallonië zijn op een bedrijf recent twee runderen met de symptomen van de ziekte Besnoitiose bovine aangetroffen. Uit bloedonderzoek bleken deze dieren seropositief te zijn. Een verdere verspreiding wordt niet uitgesloten. Met ruimingen wordt dit zoveel mogelijk ingeperkt.

De ziekte wordt overgedragen door steekvliegen en muggen en zorgt voor onvruchtbaarheid bij stieren, vermagering van de dieren en afkeuring van karkassen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de ziekte op dit bedrijf is gekomen. Een verdere ziekteverspreiding wordt niet uitgesloten.

• Lees ook: Runderziekte Besnoitiose bezig aan opmars

Op het besmette bedrijf bleken meerdere dieren seropositief. Diergezondheidszorg (DGZ) roept veehouders en dierenartsen op om alert te zijn en verdachte gevallen te melden. Bij een verdenking wordt aangeraden serologisch bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Besmette dieren ruimen

Mocht een aanvullend PCR-onderzoek de ziekte bevestigen, is het volgens DGZ belangrijk dat besmette dieren zo snel mogelijk worden geïdentificeerd en geruimd. Deze dieren blijven immers levenslang drager en kunnen zo de ziekte verder verspreiden.

De laatste decennia lijkt de ziekte aan een opmars bezig in het Middellandse Zee-gebied. Aankoop van dieren vormt het grootste risico voor invoer van besnoitiose. Daarom worden in België sinds eind 2018 binnen het Veepeilerproject alle runderen uit de risicolanden Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland systematisch onderzocht.

Seropositief

In totaal zijn 1.300 dieren onderzocht, vooral afkomstig uit Frankrijk. Tot nu toe bleken twee dieren seropositief. Het eerste dier was afkomstig uit Frankrijk, het tweede meer recente geval uit Spanje. Bij geen van beide dieren was sprake van klinische symptomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer