Prima 2019 met goede cijfers voor Vion

Vion kijkt terug op een financieel goed 2019. 'Een jaar met goede cijfers en een sterke balans', zegt Vion-topman Ronald Lotgerink tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Vion Pork profiteerde van de stijgende vraag naar Europees varkensvlees vanuit met name Azië. Voor Vion Beef was 2019 uitdagend.

Prima+2019+met+goede+cijfers+voor+Vion
© Vion Food

In zowel Nederland als Duitsland is het aanbod van slachtvarkens en runderen in 2019 licht gedaald. Dat leidde tot een daling van het volume met 4,3 procent. Daar stond een omzetstijging van 8,4 procent tegenover door hogere vleesprijzen.

De verwachting is dat het aantal varkens en runderen in beide thuislanden van Vion ook dit jaar verder daalt. De druk op de rundveemarkt door de fosfaatmaatregelen en de toenemende concurrentie door de import van goedkoop rundvlees uit Zuid-Amerika waren voor Vion aanleiding om in deze divisie in 2019 wijzigingen door te voeren.


Zo maakte het bedrijf in het derde kwartaal van 2019 bekend de runderslachterij in Leeuwarden om te bouwen naar een locatie voor plantaardige producten. De inventaris van Leeuwarden ging naar de Duitse locatie Altenburg. Die richt zich vanaf het eerste kwartaal van 2020 uitsluitend op rundvlees.

Leeuwarden in gebruik

De voormalige runderslachterij van Vion in Leeuwarden is in gebruik voor de productie van plantaardige vleesvervangers. De fabriek is uitgerust met een grote en kleine lijn. De kleine lijn is sinds drie weken in gebruik. De andere gaat in juli draaien.

Vion produceert de plantaardige proteïnen voor retailklanten onder de naam Me-at. 'De flexitariër is de doelgroep', geeft topman Lotgerink aan. Vion wil met Me-at een strategische marktpositie verwerven in de markt voor vleesvervangers en wil consumenten alle soorten eiwit kunnen aanbieden.

Ronald Lotgerink, CEO Vion.
Ronald Lotgerink, CEO Vion. © Vion Food

Vooreerst geen eigen merk

Een eigen merk hoort daar vooreerst niet bij. Lotgerink sluit dat in de toekomst echter niet uit. Vion wil de vleesvervangers maken met leveranciers van grondstoffen uit het noorden van Nederland en Duitsland. Wanneer dat rond is, wil het bedrijf ook daar de ketengedachte met Building Balanced Chains (BBC's) doortrekken.

BBC's zijn ketens met een balans tussen duurzaamheid, transparantie, voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieu en klimaat. Daarbij draait het om het toevoegen van waarde in de keten, waarvan alle ketenpartijen voordeel hebben. BBC's vormden de basis van de toekomststrategie voor 2020-2024 van Vion Food.

Financiële cijfers

Over 2019 bedroeg het genormaliseerde Ebitda 113,2 miljoen euro versus 60,5 miljoen euro in 2018. Ebitda staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation & Amortisation. De nettowinst steeg van 10,2 miljoen euro naar 26,7 miljoen euro door de investeringen in de afgelopen jaren en goede resultaten van de varkensvleesdivisie.

Het werkkapitaal steeg met 125,5 miljoen euro. Dat komt door hogere vee- en vleesprijzen en het feit dat betalingsverkeer, met name uit Azië, langer onderweg is, geeft financieel directeur John Morssink aan. Het sterk gestegen werkkapitaal noemt hij mede als reden waarom de solvabiliteitsratio daalde naar 38,1 procent (2018: 45,4 procent).

De nettoschuld bedroeg eind 2019 178,7 miljoen euro, een stijging van 143,6 miljoen ten opzichte van 2018, ter financiering van het hogere werkkapitaal. Morssink noemt dat geen reden tot zorg. 'De financiering past bij een business als de onze.' Vion keert in 2020 14 miljoen euro winst uit (2018: 4 miljoen euro).

• Lees meer hierover in de Nieuwe Oogst van zaterdag 28 maart

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer