Fruittelers nemen maatregelen tegen nachtvorst

Fruittelers in het hele land nemen deze week maatregelen tegen de nachtvorst. Dat doen ze om de knoppen van de bomen te beschermen, zoals bij Kees van Blijderveen in Valburg waar de Conference-peren worden beregend. 'De temperatuur ging in een keer heel snel naar beneden. Toen zijn we gestart met beregenen.'

Van Blijderveen: 'Op een gegeven moment krijg je ijsvorming op de knoppen, je moet alleen zorgen dat de sproeier er elke minuut opnieuw overheen gaat. Anders krijg je droog ijs en gaat de temperatuur alsnog naar beneden. Maar als er elke minuut een straaltje water over die knop komt, blijft het smeltend ijs. En dat is precies 0 graden.'

© VidiPhoto

Een andere methode om de bloemen te beschermen, is het gebruik van vuurpotten. Ook fruitteler Joel Roks uit Fijnaart gebruikt deze potten. 'Rond half 2 ging onze nachtvorstmelder af en dat betekent dat we alert moeten zijn', zegt Roks. 'Na wat schommelingen met de temperatuur hebben we een uur later toch besloten de potten aan te gaan maken. Het is nu 3 graden onder 0, dus het is wel noodzakelijk dat we de potten aangemaakt hebben.'

Fruittelers in het hele land moesten in de nacht van dinsdag op woensdag vol aan de bak om hun fruitbomen te beschermen. Bij appel- en perentelers gingen de beregeningsinstallaties aan en kersentelers moesten hun vuurpotten gebruiken om te voorkomen dat de uitlopende knoppen aan de bomen bevroren. Bij kersenteler Van Capel uit Kesteren moest de hele familie er woensdochtend om 4 uur aan te pas komen om de 500 vetpotten in de boomgaard aan te steken.
Fruittelers in het hele land moesten in de nacht van dinsdag op woensdag vol aan de bak om hun fruitbomen te beschermen. Bij appel- en perentelers gingen de beregeningsinstallaties aan en kersentelers moesten hun vuurpotten gebruiken om te voorkomen dat de uitlopende knoppen aan de bomen bevroren. Bij kersenteler Van Capel uit Kesteren moest de hele familie er woensdochtend om 4 uur aan te pas komen om de 500 vetpotten in de boomgaard aan te steken. © VidiPhoto

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer