Belachelijk geklaag over prijs van voedsel

Wij, boeren en tuinders, klagen er vaak over: dat de mensen voedsel niet meer weten te waarderen. Ze zijn niet meer bereid een fatsoenlijke prijs te betalen voor groente, fruit en vlees.

Belachelijk+geklaag+over+prijs+van+voedsel
© Jan Anninga

Het is belachelijk dat er zo veel wordt geklaagd over de prijs van voedsel. Eten is toch naast zuurstof en water een basisbehoefte in ons leven. Toch ben ik er deze week anders naar gaan kijken. Dat kwam door mijn bezoek aan de Zweedse meubelgigant.

Voor een goede prijs-kwaliteitverhouding gaan we tegenwoordig naar Ikea voor nieuwe meubels, potten en pannen en andere zaken om het huishouden goed te runnen. Ze hebben alle spullen vaak op voorraad, dus kar mee en inladen.

Als je door Ikea loopt, zie je veel producten met een prijskaartje gelijk aan dat van een komkommer, tomaat, paprika, aardappel, biet of stukje vlees van varken, kip of rund. Ik denk dat dat een grote invloed heeft op onze beeldvorming over de prijs van producten.

Als je door Ikea loopt, zie je veel producten met een prijskaartje gelijk aan dat van een komkommer, tomaat, paprika, aardappel, biet of stukje vlees van varken, kip of rund

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Je koopt voor 80 cent een mooi stenen kopje dat je oneindig kunt gebruiken of een pak melk dat je binnen een dag op hebt. Voor een paar euro heb je al een leuke pan, terwijl je dat bedrag ook voor een goed stukje vlees betaalt.

Action, Op=Op Voordeelshop en Primarkt, het is allemaal eurootjeswerk. Als er maar genoeg wordt aangeboden voor zo'n prijs, gaat dat in de mensenhoofd gelden als een normale betaling voor goederen.

Dat het productieproces voor een vers product misschien wel ingewikkelder is dan dat van een kopje, is niet iets dat je in de winkel ziet. Dat producten misschien niet helemaal zuiver en eerlijk worden gemaakt (lees: uitbuiting, kinderarbeid en dergelijke), zie je ook niet aan de buitenkant.

Wat doen we eraan? Geen idee. De goedkope winkelketens bannen we niet meer uit ons leven. Als we maar ons verhaal blijven vertellen, zouden mensen toch moeten weten hoe een prijs tot stand komt.

Deze week hadden we Kom in de Kas. Tuinbouwbedrijven openen hun deuren om te laten zien wat ze doen. Mensen krijgen dan een beeld van het productieproces. Elk jaar hebben we een tentoonstelling. De dingen die we tonen, worden aan het eind verkocht. Consumenten betalen dan echt belachelijk lage prijzen voor groente, bloemen en perkplanten. En nog werd er veel gediscussieerd over de prijs ervan.

Volgend jaar doen we weer mee aan Kom in de Kas. Misschien dat het verhaal dan beter blijft hangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer