Waar+je+mee+geboren+bent%2E%2E%2E
Column
© Jan Anninga

Waar je mee geboren bent...

Deze week kwam ik een oude column van mij tegen omdat mijn jongste broer bezig is met zijn profielwerkstuk. Dit werkstuk moet hij maken voor zijn eindexamen havo. Voor het vak economie zoekt hij uit wat het verschil is tussen een familiebedrijf en een bedrijf geleid door mensen die geen familie van elkaar zijn. Het blijft een fascinerend onderwerp.

Een deel uit mijn oude column: 'Zoals veel tuinbouwbedrijven is ook ons tuinbouwbedrijf een echt familiebedrijf. Ik en mijn broer zijn de derde generatie. Dus nog niet een geschiedenis van honderden jaren met ellenlange stambomen, maar we zijn toch trots op onze korte maar mooie familiegeschiedenis.'

Op televisie komen familiebedrijven regelmatig voorbij. Vooral in economische programma's worden ze gezien als de fundering van ons bedrijfsleven. Als je je er een beetje in verdiept, is een familiebedrijf helemaal niet zo bijzonder. Familiebedrijven zijn samen goed voor 53 procent van het Nederlandse bruto nationaal product en 69 procent van de Nederlandse ondernemingen met personeel is een familiebedrijf. In heel veel bedrijven worden de aandelen dus doorgegeven van vader op zoon en/of dochter.

Typische kenmerken van een familiebedrijf zijn de gerichtheid op continuïteit, de passie, het ware ondernemerschap en een snelle besluitvorming. Valkuilen zijn er natuurlijk ook. Een minder ontwikkeld management (al ben ik het daar natuurlijk niet mee eens), verstoring in de harmonie (ruzies), en het wegvallen van een belangrijke spil waardoor een familiebedrijf al snel ontwricht raakt en dit vaak tot een faillissement leidt.
Al deze positieve en negatieve punten herken ik. Binnen een familiebedrijf is het altijd hard werken, met hoge verwachtingen naar elkaar toe. Bij ons is mijn vader nog steeds de spil. Hij is de kartrekker die alles verzint en zorgt dat het in goed banen wordt geleid. Ruzie maken we niet veel, maar binnen een familie heb je altijd oneindige discussies.

Binnen een familiebedrijf is het altijd hard werken, met hoge verwachtingen naar elkaar toe

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Dat is ook iets dat ik mijn kleine broertje vertel. 'Vloek of zegen' heeft hij zijn verslag genoemd! Net als mijn broer en ik is hij niet gevoelig voor woorden als 'Kijk nou eerst eens verder, er zijn zoveel andere leuke banen', of 'Met dit vak is het altijd werken', enzovoorts, enzovoorts.

'Jullie doen het toch ook allemaal', zegt hij dan. 'Ik wil het ook!' En daar is geen onderzoek tegen opgewassen. Waar je mee geboren bent...

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer