Onze Boerderij is feest van herkenning

Zoals ik wel vaker schrijf, is een van mijn favoriete tv-programma's Boer zoekt Vrouw. Sinds kort heeft presentatrice Yvon Jaspers een nieuw programma: Onze Boerderij. Hierin volgt ze een aantal boeren tijdens hun privéleven en het roerende leven op hun bedrijven. Een fijn programma vol met herkenningen. Deze staat ook zeker in de top 10 van mijn favorieten.

Onze+Boerderij+is+feest+van+herkenning
© Jan Anninga

Of het nu gaat over een melkveehouder die zijn koeien moet wegdoen of niet verder mag uitbreiden, terwijl de stal daarvoor wel is gebouwd of dat het gaat om een geitenhouder die te kampen heeft met een ziekte en dag en nacht bezig is om deze uit zijn stal te krijgen of dat het gaat om een geitenhouder die zoveel lammeren heeft dat hij de hele nacht in touw is om deze dieren op te vangen of dat het gaat om een veehouder met tien koeien of honderd, uiteindelijk gaat het over de passie, over het leven met je gezin en over de voortdurende strijd.

Vandaag las ik een artikel over de hervorming in de land- en tuinbouw en dat de 'nieuwe' generatie wil veranderen (voor zover de nieuwe generatie niet altijd wil veranderen). Die hervorming moet er vooral toe leiden dat er gebruik wordt gemaakt van natuurvriendelijkere methoden om producten te maken.

Ook in mijn eigen sector merk ik dat jonge tuinders op zoek zijn naar een route die ons nog dertig jaar tuinder houdt en het liefst ook nog onze kinderen de keuze geeft om tuinder te worden.

Niemand geeft zomaar op en je blijft doorgaan, totdat je er letterlijk bij neervalt

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Daarbij is uiteraard de vraag: wat is de juiste weg? Moeten we verbreden, net als boer Frans die een natuurbegraafplaats naast zijn boerderij ambieert? Of moeten we een crèche beginnen zoals Agnes opperde? En betrekken we de kinderen meteen meer bij het boerenleven, zodat we twee vliegen in één klap vangen? Of breiden we uit, zodat we de kostprijs nog beter onder controle houden? Moeten we terug naar de natuur: klein, biologisch, gemixt en gewoon weer onze producten aan huis verkopen?

Het zijn moeilijke, maar leuke discussies, waarin de drive van de boeren en tuinders naar boven komt. Niemand geeft zomaar op en je blijft doorgaan, totdat je er letterlijk bij neervalt. Ook al zitten we best in een positieve flow de laatste jaren, we zijn de moeilijke jaren nog niet vergeten. Als ik ze in het programma zie vechten voor hun bedrijf en de familiegeschiedenis, hoop ik maar één ding: dat voor Agnes en Frans en alle andere boeren en tuinders de positieve flow weer op tijd komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer