Nieuwe+fokwaardeschatting+CRV+focust+op+gezondheid
Nieuws
© Jan van Liere

Nieuwe fokwaardeschatting CRV focust op gezondheid

CRV gaat voor de komende fokwaardeschatting van stieren extra letten op gezondheidskenmerken. De coöperatie roept nieuwe fokwaarden in het leven.

Naast jaarlijkse aanpassingen in april voert CRV elke vijf jaar een wijziging in de fokwaardeberekening door. Dat is dit jaar het geval met de basisaanpassing, waarbij de groep koeien die als basislijn fungeert, vijf jaar later is. In 2015 was dit opgetrokken naar 2010 en dit jaar gaat dit naar 2015, dat als nul wordt gezien.

De vooruitgang die de Nederlandse veestapel heeft gemaakt, wordt verwerkt in de basisaanpassing van de stieren. Als gevolg van bijvoorbeeld gemiddeld hogere verervingscijfers voor melkproductie van 316 kilo melk bij zwartbont wordt de nullijn verhoogd en krijgen stieren automatisch een lagere fokwaarde. Dit is bij de nieuwe indexen, begin april, te zien.

Erfelijk

In de nieuwe indexdraai is er meer aandacht voor gezondheidskenmerken, weet Gerben de Jong van CRV. 'Diergezondheid is erfelijk en er is variatie. Veel data worden vastgelegd in managementsystemen en tijdens de melkcontrole. Deze data kunnen worden ingezet voor de fokkerij.'


De Jong ziet zeker voordelen. 'We kunnen in de populatie beter monitoren wat de genetische trend is. Ook is te zien wat bij een bepaalde stier de oorzaak is van bijvoorbeeld een slechte vruchtbaarheid.'

Reproductiestoornissen

Ook voor reproductiestoornissen komen fokwaarden. Daarbij gaat het om het aan de nageboorte blijven staan, een niet opgeschoonde baarmoeder, baarmoederontsteking, cysteuze eierstokken en inactieve eierstokken. De gegevens hiervoor komen uit het managementprogramma VeeManager.

'Het gaat om informatie van 50.000 dieren per jaar. Het is belangrijk dat je weet welke dieren een aandoening hebben, maar ook welke dieren gezond zijn', zegt De Jong. De fokwaarden worden gebundeld in de totaalfokwaarde reproductiestoornisen.

Stofwisselingsaandoeningen

Datzelfde gebeurt in de nieuwe totaalfokwaarde stofwisselingsaandoeningen, waarin de nieuwe fokwaarden voor melkziekte, slepende melkziekte en subklinische ketose komen. De data voor deze fokwaarden komen uit de melkcontrole.

'De erfelijkheidsgraden van stofwisselingsaandoeningen zijn tussen de 2 en 10 procent klein. Wel is er een duidelijke genetische spreiding te zien. Door die genetische verschillen is er op deze kenmerken is te fokken', stelt De Jong.

Latere leeftijd

Opvallend daarbij is dat problemen zich vooral op latere leeftijd voordoen. 'Daarom wordt bij bijvoorbeeld melkziekte naar de derde lactatie gekeken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer