Melkrobot+schat+aan+informatie+voor+fokkerij
Nieuws
© Twan Wiermans

Melkrobot schat aan informatie voor fokkerij

Door de komst van melkrobots is er steeds meer informatie beschikbaar over productieschommelingen van melkkoeien. Koeien met een genetische aanleg voor een stabiele melkproductie hebben vaak ook een genetische aanleg voor een goede uiergezondheid en weinig metabole problemen, zoals slepende melkziekte.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en fokkerijorganisatie CRV op basis van productiegegevens van zo'n 200.000 koeien.

Het uitkomsten van het onderzoek zijn te lezen op Journal of Dairy Science. Tot voor kort waren er voor genetisch onderzoek alleen melkproductiemetingen beschikbaar die eens in de drie tot zes weken werden gedaan. Door de opkomst van melkrobots is het tegenwoordig mogelijk om te kijken naar de variatie in productie van dag tot dag. Volgens de onderzoekers zijn er grote verschillen te zien. De productie van de ene koe schommelt enorm, terwijl die van een andere koe stabiel is. Koeien met een stabielere productie zijn gezonder en leven langer.

Het verband lijkt logisch. 'Als een koe te maken rijgt met een ziekte of andere complicatie, zal haar productie tijdelijk zakken', verklaart onderzoeker Marieke Poppe op de website van de WUR. De onderzoekers van de WUR en CRV noemen dit voor de fokkerij het 'veerkrachtkenmerk'.

Veerkrachtkenmerk

Er komt vervolgonderzoek waarbij gekeken wordt naar de meerwaarde van dit veerkrachtkenmerk ten opzichte van bestaande kenmerken waarop gefokt wordt, zoals uiergezondheid en levensduur. Mogelijk is aan dit kenmerk beter te zien in welke mate koeien reageren op stressfactoren en hoe snel ze herstellen. De onderzoekers hopen dat fokwaarden op basis van melkproductie melkveehouders in de toekomst helpen om nog beter te fokken op probleemloze koeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer