Zomergerst vaak betere keus dan zomertarwe

In het natte najaar van 2019 is het niet altijd gelukt om wintertarwe of wintergerst te zaaien. Zomergranen komen dan in beeld. Volgens Agrifirm is zomergerst vaak een betere keus dan zomertarwe.

Zomergerst+vaak+betere+keus+dan+zomertarwe
© Han Reindsen

Er zijn bij zomergerst in tegenstelling tot zomertarwe de laatste jaren zeer goede resultaten in het kweekwerk behaald. De gemiddelde opbrengst van zomergerst is de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan, terwijl er in de zomertarweveredeling nauwelijks opbrengstverhoging is gerealiseerd. Dit blijkt ook uit proeven van PPO.

Daarnaast is de uitbetaalprijs bij brouwgerst vaak beter dan die van tarwe. Als telers deelnemen in de Agrifirm-pool, krijgen ze een eventuele brouwpremie op basis van de kwaliteit die is geleverd. 'Gezien de historische resultaten is zomerbrouwgerst de financieel betere keuze dan zomertarwe en daarom kiezen zowel telers op zand- als kleigronden steeds vaker voor gerst', constateert Agrifirm.

Brouwgerstpremie

Afgelopen jaren heeft Agrifirm gemiddeld voor zomergerst een brouwgerstpremie gerealiseerd van 20 euro per ton boven op de voergerst. Daarmee komt de uitbetaalprijs in de meeste gevallen boven die van tarwe uit. Dat betekent dat in de zomergerstteelt een hoger saldo voor de telers mogelijk is. Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten positief te noemen en is er volgens Agrifirm ruimte voor uitbreiding van het areaal.

Daar komt bij dat de teelt van zomergerst meerdere voordelen heeft ten opzichte van zomertarwe. Zomergerst is minder droogtegevoelig en heeft lagere teeltkosten, onder andere door minder zaaizaad en stikstofkunstmest. De eerdere oogst van zomergerst zorgt voor minder risico en goede mogelijkheden voor een succesvolle teelt van een groenbemester.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer