Naleving bollenteelt middelengebruik 55 procent

Van de bloembollentelers gebruikte vorig jaar 55 procent de gewasbeschermingsmiddelen volgens de regels die daarvoor gelden.

Naleving+bollenteelt+middelengebruik+55+procent
© nieuwe oogst

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de nalevingsindicatie in bloembollen in 2014. Het resultaat is vergelijkbaar met de rapportage in 2010.

De oorzaak van het overtreden van de gewasbeschermingsregels in de bollenteelt ligt vooral in het gebruik van herbiciden in de kleinere bolgewassen. André Hoogendijk van KAVB vertelt dat onkruidbestrijding vooral in deze gewassen vaak een knelpunt is.

Niet toereikend pakket

Het middelenpakket is volgens de adjunct-directeur niet toereikend. Het onjuist gebruik betreft hoofdzakelijk middelen die wel toegelaten zijn in bloembollen, maar niet in de specifieke gewassen.

KAVB vindt overigens ook dat NVWA in de steekproef naar verhouding veel monsters heeft genomen in de kleinere bolgewassen. Dat geeft een vertekend beeld, stelt de belangenorganisatie. In tulp, goed voor bijna 50 procent van het areaal, bleek de naleving goed op orde.

Af van oneigenlijk gebruik

De KAVB wil zich echter niet verschuilen achter statistieken en ziet de bevindingen van NVWA als extra aanmoediging. 'Als sector willen we af van oneigenlijk gebruik en gepuzzel met etiketten', verklaart Hoogendijk.

'Komende jaren gaan we door met het oplossen van knelpunten en willen we als sector alleen middelen gebruiken met de juiste toelating.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer