Toepassing+herbiciden+groente%2D+bloemenzaad
© iemand

Toepassing herbiciden groente- bloemenzaad

Eén van de grootste knelpunten in de groenten- en/of bloemenzaadteelt is de onkruidbestrijding. Zonder goede onkruidbestrijding is de teelt gedoemd te mislukken.

Het aantal toegelaten herbiciden is zeer beperkt en volgens LTO Groeiservice niet voldoende om het onkruid afdoende te bestrijden. Er zijn uitsluitend herbiciden beproefd die reeds een toelating hebben in andere akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen.

Uit deze proeven zijn voor de meeste bloemzaadgewassen een aantal interessante toepassingsmogelijkheden van herbiciden en/of herbicidencombinaties naar voren gekomen.

Onderzoek

Op verzoek van en in nauwe samenwerking met (de Landelijke Commissie van) LTO Groeiservice heeft Proeftuin Zwaagdijk in 2013 proeven uitgevoerd met diverse herbiciden. Doel van het onderzoek was vast te stellen of de middelen zonder schadelijke effecten kunnen worden toegepast in een aantal geselecteerde zomerbloemen, namelijk Hypericum, sierkool en zonnebloem.

Resultaten

De te toetsen middelen zijn in overleg met de toelatingshouders geselecteerd. Per gewas werd 1 proef uitgevoerd in de praktijk. De proefresultaten zullen door het georganiseerde bedrijfsleven worden gebruikt om in samenwerking met toelatingshouders te werken aan verruiming van etiketten zodat meer herbiciden mogen worden toegepast in de teelt van zomerbloemen.

Meer informatie leest u in de (pdf) rapporten.

Weer

 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 7°
  20 %
Meer weer