Nieuwe bietenrassen met herbicidetolerantie

Voor het rassenonderzoek van IRS heeft KWS voor dit jaar twee bietenrassen aangemeld met natuurlijke tolerantie voor een bepaalde groep herbiciden.

Nieuwe+bietenrassen+met+herbicidetolerantie
© Nieuwe Oogst

Het streven van veredelaar KWS is om de eerste rassen met herbicidetolerantie voor de teelt van suikerbieten in 2019 commercieel aan te bieden.

Merknaam van de technologie is Conviso Smart en de geleidelijke introductie vindt plaats in een groot aantal Europese landen.

Natuurlijke selectie

Verkoopmanager Marcel Arts benadrukt dat de herbicidetolerantie gebaseerd is op een natuurlijke selectie, waarmee KWS een kruisingslijn heeft opgezet. De tolerantie heeft betrekking op twee herbiciden uit de groep van de ALS-remmers.

Middelenfabrikant Bayer is bezig een toelating te verkrijgen voor zowel contact- als bodemherbiciden uit deze groep. 'Het is te hopen dat de toelating er is op het moment dat we de nieuwe rassen op de markt brengen', aldus Arts.

Geen toxische werking

Meerwaarde van de herbicidetolerantie is dat de bietenplanten geen terugval krijgen in de groei door de toxische werking van de onkruidbestrijding.

Volgens Arts zijn twee bespuitingen voldoende om de tolerante rassen onkruidvrij te houden. 'Het zorgt naast gemak ook voor een lagere milieubelasting.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer