POV%3A+%27Coronavirus+raakt+ook+varkenshouderij%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

POV: 'Coronavirus raakt ook varkenshouderij'

Het coronavirus zorgt in de varkenshouderij niet voor acute problemen, maar raakt de sector wel. De varkensprijzen staan onder druk en de ontwikkelingen voor de komende weken zijn onzeker, meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

'Voor de varkenshouderijen betekent dat een aanslag op de opbrengsten en inkomensontwikkeling', zegt POV-voorzitter Linda Janssen. De POV brengt de schade die ontstaat voor de sector in beeld. Het kabinet heeft inmiddels een groot aantal steunmaatregelen afgekondigd om (agrarische) ondernemers te helpen in de crisis.

De effecten van sluiting van de horeca in Nederland en op Europees niveau zijn in de afzetcijfers van varkensvlees vooralsnog niet zichtbaar. Janssen verwacht dat die, ook Europees gezien, beperkt zullen zijn. De verkoop van varkensvlees via de retail blijft vooralsnog op peil en er is ook geen overschot in de varkensaanvoer.

Afzetmarkt

Ook Jos Goebbels van de koepel van vleesverwerkende bedrijven COV noemt de afzetmarkt op dit moment niet direct belemmerd. 'Voedsel is, net als gezondheidszorg, door Nederland en Europa geprioriteerd. Vrachtwagens met voedsel mogen de grens over. Wel is sprake van enige vertraging door aangescherpte controles.'

COV bevestigt dat de productie en afzet van varkensvlees nog relatief weinig hinder ondervinden van de coronacrisis. Inmiddels komen volgens Goebbels ook de eerste hoopvolle berichten uit China. De logistiek lag daar maanden stil, maar begint langzaam weer op gang te komen.

Afrikaanse varkenspest

'Van 'back to normal' is nog lang geen sprake, maar het begin is er', zegt Goebbels. De afzet naar China, waar Afrikaanse varkenspest de varkensstapel halveerde, gaf de afgelopen maanden een boost aan de varkensprijs. Die dreef de prijs over de magische grens van 2 euro per kilo. De varkensprijs staat de laatste weken onder druk, vooral omdat de afzet naar China stokte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer