Arbeid sturen met teeltkalender

Door een tekort aan seizoensarbeiders werden sommige percelen in de groente- en fruitteelt afgelopen jaar niet geoogst. Uitzendorganisaties en boeren plannen hun medewerkers inmiddels creatief om de teeltkalender heen. Daarmee trachten ze personeel zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Arbeid+sturen+met+teeltkalender
© Koos van der Spek

Niet alleen in plantaardige sectoren is er een arbeidstekort. Ook de veehouderij herkent de problematiek. Al ligt het zwaartepunt van het capaciteitsgebrek traditiegetrouw op de akker. Vooral als bedrijven besluiten biologisch te worden, wordt voldoende 'handjes' vinden een uitdaging.

Het probleem wordt inmiddels breed erkent in de sector. Vooral de flexibel inzetbare oogstmedewerkers zijn, naast vaste medewerkers, moeilijk te vinden. Ook loonwerkers hebben veel vacatures. ABN Amro laat weten dat 17 procent van de boeren en tuinders het tekort aan personeel een serieuze belemmering voor de bedrijfsvoering vindt.

Uitzendbureaus zien in het werken met teeltkalenders een oplossing voor het personeelstekort, zegt Franklin Bode van Martho Flexwerk. 'Wij verdelen onze medewerkers via deze kalender in groepen over de verschillende boerenbedrijven. Dit maakt de inzet zeker effectiever.' Teelten en huisvesting sluiten in de praktijk ook steeds beter op elkaar aan, merkt hij.

Piekmomenten zijn vooral voelbaar in biologische landbouw

Franklin Bode, accountmanager van Martho Flexwerk

'Vooral voelbaar in biologische sector'

Een arbeidstekort op piekmomenten in het seizoen is iets dat vooral voelbaar gaat worden in de biologische landbouw, verwacht Bode. 'Omdat ze daar veel meer handjes nodig hebben.' Geruchten dat boeren het biologische bijltje er soms bij neerleggen in de sector omdat ze de mensen er niet voor hebben, herkent hij niet. 'Ik weet er niet van, maar kan me wel voorstellen dat dit speelt bij de afweging van gangbaar naar biologisch.'

Directeur Michael Wilde van ketenorganisatie BioNext constateert hetzelfde. 'Ik doe veel bedrijfsbezoeken en heb geen weet van ondernemers die hierdoor stoppen. Maar het is zeker een punt van zorg dat we de arbeidsinzet in de biologische sector goed moeten borgen. Vooral met het oog op de groei die we jaar op jaar realiseren.'

Concurrentie met logistieke banen

Die groei heeft evenwel ook plaats in andere sectoren die medewerkers wegsnoepen uit de land- en tuinbouw. Er wordt geconcurreerd met logistieke banen, bijvoorbeeld in de distributiecentra van grote retailers als Bol.com en Zalando.

Alleen al vorig zijn in Nederland negentien distributiecentra geopend met elk een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter. Daarnaast zijn er nog eens twaalf aangekondigd. Met deze megadistributiecentra worden naar schatting 12.400 arbeidsplaatsen gecreëerd.

Om de druk te verlichten, pleit LTO Nederland er al langer voor om het makkelijker te maken arbeidskrachten buiten de EU te werven.

'Personeelstekort blijft voorlopig aanhouden'

ABN Amro stelt in een sectorvisie dat het personeelstekort in de landbouw voorlopig blijft aanhouden. Zo'n 49.000 banen in de agrarische sector worden gevuld door werknemers uit de MOE-landen: Midden- en Oost-Europa.

Arbeidsmigranten uit deze landen kiezen echter steeds vaker voor een baan in eigen land, omdat de lonen daar fors stijgen. De Poolse economie groeide in 2018 met 5,1 procent. De werkloosheid nam sinds 2014 af van 13 naar 5 procent.


Nederlandse ondernemers zoeken naarstig naar alternatieven. Een mogelijkheid is het aantrekken van arbeidsmigranten van buiten de EU, zoals door LTO wordt bepleit. Daarnaast zijn er andere opties, stelt ABN Amro. De bank noemt er drie: robotisering, het verder verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de brexit.

Door zich goed te profileren als alternatief, kunnen Nederlandse boeren en tuinders profiteren van werknemers die Groot-Brittannië na de brexit de rug toekeren. Het land heeft plannen om te werken met quota voor arbeidsmigranten.

Uitzendbureau Seasonalwork.NL onderscheidt zich
LTO Arbeidskracht is oprichter van Seasonalwork.NL. Via deze online vacaturebank kunnen boeren en tuinders gericht op zoek gaan naar buitenlands personeel. De ruim 2.500 kandidaten die zich daar op dit moment beschikbaar stellen, verblijven nog in het buitenland. Zij reizen op uitnodiging van bedrijven af naar Nederland en zijn hierdoor extra gemotiveerd om te komen werken, merken ondernemers. Hierin is Seasonalwork.NL onderscheidend ten opzichte van uitzendbureaus, die vaak kandidaten in de kaartenbak 'klaar hebben staan'. Vacatures worden vertaald in het Engels, Pools en Roemeens en ondernemers krijgen toegang tot de cv-database met werkzoekenden uit heel Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer