Gemeenten+vragen+kabinet+steun+voor+sierteeltsector
Nieuws
© Thierry Schut

Gemeenten vragen kabinet steun voor sierteeltsector

De gemeenten Westland, Aalsmeer, Uithoorn en Katwijk roepen het kabinet op om de sierteeltsector met tijdelijke maatregelen door de coronacrisis te helpen.

In en rond Westland, Aalsmeer en Katwijk zitten vestigingen van bloemenveiling Royal FloraHolland, handelsbedrijven en veel kwekers. De burgemeesters van de vier gemeenten spreken in een gezamenlijk bericht van een 'ongekende economische klap in de sierteelt' die eraan zit te komen. Vanwege de concentratie van de hele keten in deze regio's worden de bedrijven en de werkgelegenheid in deze gemeenschappen extra getroffen, vinden ze.


'De sierteelt is een belangrijke drager van onze lokale economie en meer dan 30 procent van de werkgelegenheid komt op het conto van de sierteelt', zegt burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland. 'Het wegvallen van de afzet in binnen- en buitenland betekent een omzetverlies van 20 miljoen euro per dag en 400 miljoen euro per maand. Zonder steunmaatregelen zal een zeer groot deel van de bedrijven in ernstige problemen geraken.'

Voortbestaan in gevaar

Volgens burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer, die ook spreekt namens zijn collega Pieter Heiliegers van Uithoorn, staat het voortbestaan van de bedrijven op het spel. 'Het voorjaar is normaal gesproken een piekperiode. De omzet van bedrijven in deze periode zal een fractie bedragen van de omzet in dezelfde periode vorig jaar.'


Oude Kotte vindt steun nu van levensbelang voor de ondernemingen. 'Veel werknemers dreigen hun baan te verliezen. Voor veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven, dreigt zonder tijdelijke crisismaatregelen een faillissement.'

Rol voor banken

Volgens de burgemeesters hebben naast het kabinet de banken een belangrijke rol. 'In de laatste 75 jaar hebben we geen crisis meegemaakt die met de coronacrisis te vergelijken is. De banken kunnen gebruikmaken van de extra middelen die de ECB beschikbaar stelt voor noodkredieten. Daarvoor is borgstelling van de rijksoverheid nodig.'

Burgemeester Cornelis Visser van Katwijk benadrukt het belang van de veiling voor de lokale gemeenschap. 'De sierteelt is diepgeworteld in onze lokale samenleving. In veel families werkt de een op de veiling, een tweede bij een kweker en een derde bij een exporteur. Daarmee heeft de huidige crisis een impact op het hele dorp.'

Onherstelbare schade

De burgemeesters stellen verder dat zonder noodmaatregelen het risico zeer groot is dat er onherstelbare schade wordt geleden. Daarom vinden zij acute maatregelen van het kabinet nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer