Meeste boerenbedrijven in handen van familie

Onder de familiebedrijven zijn boeren, bosbouwers en vissers de absolute koplopers van Nederland. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het CBS naar familiebedrijven.

Meeste+boerenbedrijven+in+handen+van+familie
© Ida Hylkema

Nederland telt 271 790 familiebedrijven. Dit komt neer op 70 procent van alle bedrijven met meer dan één werkzame persoon. Met 92 procent van de landbouwbedrijven in handen van een familie, scoort deze sector het hoogst.

Naast de agrarische bedrijven zijn ook ondernemingen in de horeca (81 procent) en de industrie (70 procent) grotendeels in handen van een familiebedrijf.

Weinig

In Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg zitten relatief veel vestigingen van familiebedrijven, in Utrecht en Noord-Holland zijn er met 51 en 56 procent relatief weinig. In alle provincies heeft de sector handel de meeste vestigingen van familiebedrijven. De landbouw, bosbouw en visserij heeft een aanzienlijk aandeel in de noordelijke provincies en Zeeland. Voor een grote stad heeft Eindhoven relatief veel familiebedrijven

De meeste familiebedrijven hebben niet meer dan 50 werkzame personen in dienst. Er zijn 3 690 grote familiebedrijven met 50 of meer werkzame personen. Hiervan hebben 365 bedrijven meer dan 250 mensen in dienst. Van alle bedrijven van deze omvang is 13 procent een familiebedrijf.

Bijdrage

CBS doet voor het eerst onderzoek naar familiebedrijven. Het COSME Programma (2014-2020) van de Europese Unie levert daaraan een financiële bijdrage. Familiebedrijven leveren een aanzienlijke bijdrage aan de economische ontwikkeling, de EU wil dit deel van het bedrijfsleven daarom beter in kaart brengen. Cijfers over het belang van familiebedrijven voor de economie volgen eind 2016 of begin 2017, meldt het CBS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer